Preliminarni rezultati
0

Escherichie coli nema u grahu

FENA
Preliminarni laboratorijski testovi provedeni na uzorcima klice graha s farme na sjeveru Njemačke pokazali su odsustvo smrtonosne bakterije enterohemoragijska Escherichia coli (EHEC), tako da se još ne može reći odakle je krenula smrtonosna bakterija koja je do sada odnijela 22 života.

Njemačka ministrica poljoprivrede Ilse Aigner saopćila je da prvi testovi na uzorcima klice graha nisu pokazali prisustvo bakterija. "Svejedno, mislim da je uredu da upozorenje ostane na snazi", rekla je njemačka ministrica novinarima poslije objavljivanja preliminarnih negativnih laboratorijskih testova u sjevernoj njemačkoj pokrajini Donja Saksonija.

Testovi provedeni na 23 od ukupno 40 uzoraka pokazuju odsustvo EHEC-a, koji se smatra odgovornom za smrt najmanje 22 osobe i za više od 2.300 oboljelih ljudi širom Evrope, navodi se u saopćenju njemačkog pokrajinskog ministarstva, prenijela je agencija AFP.

"Nezavisno od testova u Donjoj Saksoniji, Institut Robert Koch i Federalni institut za procjenu rizika drže se i dalje svojih smjernica za sirove krastavice, paradajz i zelenu salatu, posebno u sjevernoj Nemačkoj", rekla je ministrica.

Ministar za poljoprivredu Donje Saksonije Gert Lindermann jučer je izjavio da je "pronađena veza između farme i svih glavnih epidemija" smrtonosnom bakterijom u Njemačkoj.

Klaus Ferbek, direktor spomenute farme udaljene oko 80 kilometara južno od Hamburga, rekao je za njemački dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung da se na farmi ne koristi đubrivo za gajenje raznih vrsta mahunarki i da nema pojma kako bi one mogle biti kontaminirane.

AFP podsjeća da je bilo naloženo zatvaranje farme i povlačenja poljoprivrednih kultura proizvedenih na toj farmi.

Smrtonosna bakterija EHEC najvjerovatnije se nalazi u klicama soje i drugih žitarica, pronađenim u jednoj ekološkog farmi u Donjoj Saksoniji, navodili su ranije njemački mediji.

"Mi imamo, doduše, nesumnjive indicije za to da je farma iz mjesta Uelzen, u Donjoj Saksoniji očito izvor zaraze, ali moramo sačekati laboratorijsku potvrdu“, rekao je tada novi ministar zdravlja Njemačke Daniel Bar televiziji ARD.