Svijet
16

Esad Bajtal o rezultatima izbora: SAD žele dominirati i kada nekoga brane

Piše: I.P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Zakonodavno tijelo najmoćnije zemlje svijeta preuzela je konzervativna Republikanska partija. Šta mogu očekivati svijet, Bliski istok i naposljetku Bosna i Hercegovina?

Američka Republikanska partija (GOP) odnijela je najveću pobjedu u posljednjih 100 godina preuzevši oba doma Kongresa nakon ovogodišnjih općih izbora. Demokratska partija je doživjela žestok poraz, a ostaje da se vidi na koji način će administracija demokrate Baracka Obame sarađivati sa republikanskim Kongresom.

Posljedice ovakvog izbora građana Sjedinjenih Američkih Država snosit će prvo građani SAD-a, ali i ostatak svijeta. Razlika između GOP-a i Demokrata ključna je u shvatanju moguće promjene politike. Ipak, o osjetnoj razlici vjerovatno je prerano govoriti.

"Prerano je jer se u politici stvari mijenjaju iz dana u dan i odluke se donose u posljednji čas, u trenutku kada nešto postaje veoma bitno, da li kada je riječ o Bosni i Hercegovini ili nečemu drugom", rekao je za Klix.ba politički analitičar Esad Bajtal koji je istakao važnost poznavanja sveopće američke politike.

"Valja imati na umu da se u SAD-u rodila filozofija pragmatizma, filozofija koja ono korisno stavlja u prvi plan i to je temeljna ideologija svake američke politike bez obzira na to da li je ona demokratska i republikanska. Pragmatizam, trenutni interes ili perspektivni interesi – to je ono što određuje američku politiku i to je ono što će biti njen politički okvir. Sve ostalo su nijanse, bilo da je riječ o Demokratima ili Republikancima, trebamo znati da odlučuje trenutak američkog interesa i njegova projekcija prema vani ili unutra", objasnio je Bajtal koji ističe razliku između principijelne razlike partija i njihove stvarne razlike koja "leži u nijansama".

"Demokrati su po definiciji napredniji i bolji, ali recimo naša unutrašnja situacija govori da učinak stranaka koje sebe nazivaju demokratskim nije dobar. Šta je tu bolje od onoga što nekad nije bilo demokratsko? Dakle, jedno su definicije, jedno su odredbe, a druga stvar je ono što se događa na terenu. Lično sam skloniji Demokratama jer vjerujem da će oni u datom trenutku biti za nijansu spremniji i reagovati na bolji, napredniji i demokratskiji način. U tom smislu treba razlikovati konzervativne Republikance koji će uvijek biti tvrđi, oštriji i zatvoreniji u odnosu na Demokrate koji su po definiciji napredni, tj. na strani žrtve ako govorimo u bosanskom kontekstu i slabijeg ako govorimo u civilizacijskom kontekstu“, rekao je Bajtal koji se dotakao i situacije na Bliskom istoku koji prema njegovom mišljenju ne može očekivati opipljivu promjenu politike.

"Razlika neće biti vidljiva jer je i američko javno mnijenje oblikovano javnom i vladajućom politikom. Prema tome i Republikanci mogu pričati u predizborne svrhe, ali u praksi će odlučivati upravo one nijanse koje su za nas i svijet nevidljive, a koje se tiču pragmatskog momenta. Mi vidimo da je američka politika postavljena tako da želi dominirati. Svugdje u svijetu ona zapravo realizuje samo svoje interese, pa čak i kada nekoga brani ona ustvari najviše brani samu sebe", zaključio je Bajtal.