Svijet
0

Es-Sisi: Izbrisat ću sa lica zemlje svakog ko digne oružje na vojsku

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Kandidat na predsjedničkim izborima i bivši ministar odbrane Egipta Abdulfettah es-Sisi, izjavio je u programu egipatske televizije da "nije radio planove u cilju dolaska na vlast u zemlji".

"Da sam planirao preuzeti vlast u Egiptu ne bih posvetio pažnju volji građana. Izjava koju sam dao trećeg jula vrlo je jasna i tada je Adli Mansour imenovan za privremenog šefa države, a tada sam rekao da je za mene bitnija volja Egipćana od same vlasti", rekao je Sisi, inače vođa puča 3. jula 2013. godine kojim je svrgnut prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta, Mohammed Morsi.

On je napomenuo kako je u februaru donio odluku da se kandidira na predstojećim predsjedničkim izborima, dodajući kako "niko ne može nauditi Egiptu jer zemlju ima ko da čuva". Dodao je i da su upravo građani najviši autoritet u zemlji.

Sisi je odbacio navode kako zemljom upravlja vojska, ipak priznajući da je "većinu stvari od tog 3. jula kontrolisala vojska". Kao buduće prioritete istakao je sigurnost i stabilnost u zemlji.

Napominjući da je razgovarao sa predstavnicima Muslimanske braće, Sisi je rekao kako ih je upozorio da neće tolerisati nikakve napade na vojsku, ni oružane ni verbalne.

"Izbrisaću sa lica zemlje svakoga ko uzme oružje protiv vojske", rekao je on prisjećajući se razgovora sa predstavnicima Muslimanske braće.

Navodeći da je dva puta do sada bio meta neuspjelih atentata Sisi je rekao da se ne boji "jer je sudbima u Božijim rukama".

Napominjući kako je ugled Muslimanske braće (Ihvan) u Egiptu narušen nakon posljednjih dešavanja, Sisi je rekao kako više ne postoje šanse za trajni mir među suprotstavljenim stranama.

"Za mog mandata Muslimanska braća neće postojati", rekao je on govoreći o planovima ukoliko postane predsjednik.

Predsjednički izbori u Egiptu bit će održani 26. i 27. maja ove godine.

Vojnim udarom 3. jula prošle godine svrgnut je prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta, Mohammed Morsi, koji se nalazi u pritvoru, a optužen je za niz krivičnih dijela. Morsi ne priznaje sud osnovan pod privremenom nedemokratskom vojnom upravom.