Svijet
2

Eruptirao vulkan na japanskom ostrvu, crni oblak visok 9.000 metara prekrio nebo

Klix.ba
Vulkan na udaljenom otoku Kuchinoerabujima u južnom dijelu Japana eruptirao je jutros. Oblak crnog dima visok 9.000 metara prekrio je nebo, a obalna straža evakuirala je 140 stanovnika.

Nekoliko letova je preusmjereno s otoka koji je udaljen oko 1.000 kilometara jugozapadno od Tokija.

Povrijeđena je jedna osoba, a stanovnici su evakuirani čamcima. Izdato je upozorenje da bi nakon ove moglo uslijediti još erupcija.

Vulkan je eruptirao i prošlog ljeta, a lava je preplavila cijeli otok. Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da će zvaničnici uraditi sve da zbrinu otočane.

"Uložit ćemo dodatne napore da pružimo sigurnost svim stanovnicima ovog otoka", rekao je Abe.

Otok se nalazi 160 kilometara južno od Kyushu nuklearne elektrane koja je počela raditi u srijedu, ali nije rečeno da li će erupcija vulkana utjecati na njen rad. Crni oblak s pepelom prekrio je područje od 12 kilometara istočno od otoka.

Japan je jedan od seizmički najaktivnijih područja svijeta, a u posljednjim sedmicama zabilježene su aktivnosti na tri vulkana.

Više od 60 osoba je poginulo prošlog septembra kada je Mount Ontake u centralnom Japanu eruptirao bez upozorenja u trenutku kada se na njemu nalazio veliki broj planinara.