Svijet
5

Erol Mujanović: Nikome nije u interesu da Grčka proglasi bankrot

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Erol Mujanović, analitičar u oblasti ekonomije i menadžmenta, nakon jučerašnjeg grčkog referenduma za Klix.ba kaže kako ovu zemlju očekuju novi teški pregovori s kreditorima, te da nikome nije u interesu da Grčka proglasi bankrot.

"Nakon  jučerašnjeg referenduma na kojem su odbačeni zahtjevi  međunarodnih kreditora, Grčka bi mogla biti izbačena iz eurozone, a njena ekonomija, prije svega bankarski sistem, mogu ostati bez  interventne pomoći Evropske centralne banke. Da je odgovor na referendumu bio DA, Grčka bi bila osuđena na dugi niz godina rezanja svih mogućih troškova i na ekstremne restrikcije, dok će u ovom slučaju, iako je finalni ishod i dalje nejasan, rješenje doći dosta brže. Moguće je da bi grčka vlada morala uvesti paralelnu valutu koja bi bila znatno manje vrijednost od eura, što bi pojedinim industrijama u Grčkoj i pomoglo jer bi njihovi proizvodi bili jeftiniji, ali većina grčkih ekonomskih aktera bi se ubrzo nakon toga našla u velikim problemima", smatra Mujanović.

Jedna od opcija koja se spominje jeste da Grčka napusti eurozonu te da se vrati svojoj staroj valutu drahmi. Mujanović kaže kako to jeste jedna od opcija koja bi mogla pomoći pojedinim privrednim granama u Grčkoj, ali je općenito negativna.

"Grčka ima negativan trgovinski bilans i uvoz je znatno veći od izvoza tako da i devalvirana valuta ne bi previše pomogla u takvoj situaciji. Jedan od pomenutih problema koje bi ovakav scenarij donio jeste i taj da bi čak i u slučaju da Grčka napusti eurozonu dugovi grčkih kompanija prema stranim kreditorima ostali u eurima, dok su im prihodi uglavnom u domaćoj valuti. Na taj način plaćanje kredita za navedene kompanije bi postalo gotovo nemoguće i desilo bi im se ono što se desilo  u BiH onima koji imaju kredit u švicarskim francima", pojašnjava Mujanović.

Mujanović kaže da se u ovom trenutku u posebno nezgodnom i čudnom položaju nalazi Evropska centralna banka.

"Ako nastavi  uskraćivati finansijsku pomoć Grčkoj doći će do kreiranja nove grčke valute (jer penzije i plate moraju biti isplaćene), a ukoliko pruži finansijsku pomoć Grčkoj narušit će vlastiti kredibilitet mijenjajući stav u samo nekoliko dana. Izlazak iz eurozone se čini kao najvjerovatnija opcija, osim ako ne dođe do značajne promjene i previranja u stavovima Trojke", dodaje Mujanović.

On očekuje da uskoro uslijedi nekoliko važnih sastanaka koji bi mogli odrediti sudbinu Grčke.

"U ovih nekoliko narednih dana uslijedit će serija hitnih sastanaka evropskih zvaničnika i za očekivati je da se nađe diplomatsko i političko rješenje s kojim se ne bi išlo u jednu ili u drugu krajnost. Grčka nije u mogućnosti trenutno vratiti tražena sredstva koja duguje, niti će uskoro biti u stanju vratiti dug, a finansijskim institucijama Trojke također nije u interesu da Grčka proglasi bankrot ne vraćajući sredstva, jer bi i nekoliko drugih zaduženih članica EU moglo pomisliti na sličnu stvar", zaključuje Mujanović.