Svijet
0

Eric Holder: Snowden je objavio tajne dokumente zbog javnog interesa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši uposlenik CIA-e Edward Snowden koji je u javnost pustio tajne dokumente i otkrio da je Washington nadzirao internetsku komunikaciju i provodio hakerske napade širom svijeta učinio je to zbog javnog interesa, kazao je bivši državni tužilac Eric Holder.

"Mislim da je zapravo djelovao u javnom interesu jer je potaknuo rasprave koje su dovele do promjena koje smo napravili", kazao je Holder za The Axe Files, prenosi Russia Today.

Holder je za Snowdena zatražio zatvorsku kaznu, no sada je ipak našao opravdanje za aferu koja je potresla Ameriku, ali i cijeli svijet. Ipak, Holder je potom naglasio da Snowden mora biti kažnjen za curenje povjerljivih dokumenata, tvrdeći da su time povrijeđeni američki interesi te da su agenti zbog afere bili izloženi opasnosti.

"Ono što je Snowden učinio i kako je to učinio potpuno je neprimjereno i protuzakonito", naglasio je bivši državni tužilac. Holder je kazao da Snowden treba imati pošteno suđenje.

"Mislim da bi pri donošenju odluke o odgovarajućoj kazni trebala biti uzeta u obzir korist nacionalne rasprave koja je uslijedila", zaključio je Holder.

Ipak, Snowden koji trenutno živi u Rusiji koja mu je dala azil, smatra da u SAD-u ne može imati pošteno suđenje jer se prema zakonu o špijunaži ne dopušta zaštita u svrhu javnog interesa.