Svijet
65

Erdoganov sin pod istragom zbog pranja novca u Italiji

Klix.ba
Bilal Erdogan/ Foto: EPA
Bilal Erdogan/ Foto: EPA
Italijanski istražitelji provode istragu protiv Bilala Erdogana, sina turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, zbog sumnje da je učestvovao u pranju novca.

Kako prenosi AFP, tužilaštvo Italije sprovodi istragu zbog sumnje da je Bilal Erdogan prokrijumčario veliku količinu novca u tu zemlju.

Istraga je pokrenuta nakon što je turski biznismen i politički protivnik Erdogana Murat Hakan Uzan, koji se nalazi u izgnanstvu, zatražio od italijanskih vlasti pokretanje istrage u slučaju navodne operacije bijeg iz Turske u Italiju.

Erdoganov sin preselio se u Bolognu u augustu 2015. godine kako bi dovršio svoj doktorat, ali su ga antivladine stranke optužile da je pobjegao iz Turske, kako bi izbjegao optužbe za korupciju.

Bilal Erdogan je jedan od glavnih protagonista u slučaju skandala iz decembra 2013. godine, kada je optužen za korupciju zajedno s još nekim članovima porodice. Sve optužbe Recep Tayyip Erdogan je negirao. Tada se pojavio snimak na kojem navodno Erdogan govori svome sinu da mu je na raspolaganju 30 miliona eura. Erdogan je kazao kako je snimak montiran.

Bilal Erdogan trenutno živi na sjeveru Italije sa suprugom i dvoje djece, gdje završava doktorski studij o međunarodnim odnosima u Školi za napredne međunarodne studije na Univerzitetu Johns Hopkins.