Svijet
0

Erdogan: Vranimo se s pravom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan ponovio je da njegova zemlja ima pravo da se brani od napada kurdske separatističke organizacije PKK (Radničke partije Kurdistana).

Turski premijer je ovo izjavio nakon što su vlasti na sjeveru Iraka izvijestile da su stotine turskih vojnika, u potrazi za gerilcima iz redova PKK, prodrli na iračku teritoriju.

Regionalna kurdska vlada na sjeveru Iraka osudila je upad skoro trista turskih vojnika na teritoriju Iraka.

Vojnici su bili u potrazi za kurdskim separatistima, čiji se položaji nalaze na tom dijelu iračke teritorije.

Kancelarija regionalnog kurdskog predsjednika Masuda Barzanija saopćila je da Turska pokušava da "sopstvene probleme sa separatistima prenese na teritoriju iračkih Kurda".

Američka državna tajnica Condoleezze Rice u međuvremenu je doputovala u kratku posjetu Kirkuku, na sjeveru Iraka, a potom otputovala u Bagdad.

Kirkuk je centar iračke naftne industrije, u kojem žive Kurdi, Arapi i Turkmeni, i svi polažu pravu na historijsko naslijeđe tog grada.

Zvaničnici SAD-a kažu da je posjeta imala za cilj da različite iračke grupacije koje djeluju u tom dijelu zemlje podstakne na "političko pomirenje".

Rice je kasnije tokom dana, prilikom posjete Bagdadu, rekla da je onemogućavanje napada pripadnika PKK na tursku vojsku u zajedničkom interesu Turske, Iraka i Sjedinjenih Država.

Ona je dodala da niko ne bi trebalo da poduzima akcije koje bi mogle da destabiliziraju sjeverni Irak.