Nakon 27 godina turski državnik u Kini
0

Erdogan u Kini dočekan s najvišim počastima

FENA
Premijeri Kine i Turske: Jiabao i Erdogan (Foto: AFP)
Premijeri Kine i Turske: Jiabao i Erdogan (Foto: AFP)
Premijera Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji boravi u zvaničnoj posjeti Kini, svečanim počastima dočekao je kineski premijer Wen Jiabao.

U saopćenju kineskog premijera Wen Jiabaoa navedeno je da je premijer Erdogan jedini turski državnik koji je u posljednjih 27 godina posjetio tu zemlju. Kineski premijer je u saopćenju zaželio dobrodošlicu premijeru Erdoganu na turskom jeziku.

"Nadam se da će vaša posjeta ostaviti dobar trag. Razvijanje prijateljstva i jačanje odnosa zajednički je cilj Turske i Kine. Zahvaljujući Vašoj posjeti, ojačat će se razumijevanje i povjerenje između naše dvije zemlje. Vjerujem da će naš sastanak biti na obostranu korist", piše uz ostalo u saopćenju premijera Kine, prenijela je agencija Anadolija.

Zahvalivši na gostoprimstvu, premijer Erdogan je kazao kako je postignuta 41 godina diplomatskih odnosa između Turske i Kine.

"Drago mi je da sam prvi turski državnik koji je posjetio Kinu u posljednjih 27 godina", kazao je Erdogan.

Turski premijer je naglasio kako bi želio vidjeti predsjednika Kine Hu Jintaoa u Turskoj i prenio mu poziv predsjednika Abulaha Gula za posjetu Turskoj.

Sastanak dvojice lidera održan je iza zatvorenih vrata.