Svijet
18

Erdogan: Turska vojska ubila više od 30 kurdskih terorista

Fena
Foto: AFP
Foto: AFP
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u utorak da je turska vojska ubila više od 30 kurdskih boraca tokom protekle noći u napadu na sjeveru Iraka, gdje se nalaze militanti zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

"Tokom protekle noći izveli smo prekogranične operacije. Ubijeno je više od 30 terorista", rekao je Erdogan, obraćajući se javnosti na televiziji, prenosi agencija France press.

Francuska agencija navodi da su turski vojni avioni ranije ovog mjeseca žestoko napadali baze PKK u nekoliko regiona na sjeveru Iraka, kao i da su njihovi specijalci ušli u Irak da bi tjerali kurdske militante u "antiterorističkoj kampanji" i istjerali ih iz njihovih uporišta u Turskoj i preko granice.

Ta grupa je, navodi AFP, oštro uzvratila ubijajući desetine policijaca i vojnika u, od jula, skoro svakodnevnim napadima vatrenim oružjem i bombama, čime je dvogodišnji prekid vatre okončan.

Više od 40.000 ljudi izgubilo je život od kako je PKK-a 1984. godine počela oružanu borbu zahtjevajući nezavisnu državu za Kurde.

Od tada je ta grupa ublažila zahtjeve na širu autonomiju i kulturna prava, dodaje AFP.