Svijet
5

Erdogan: Tokom 40-godišnje političke borbe štitio sam prava žena

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je ponovo oštro kritikovao Viijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija i Evropsku uniju za pasivno posmatranje tragedije na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, te dodao da je i Turska bila meta napada zlonamjernih krugova koji su za cilj imali da naruše razvoj i jačanje države.

Erdogan se obratio prisutnima na zatvaranju 18. kongresa Međunarodnog poslovnog foruma (IBF) u Istanbulu i tom prilikom govorio i o aktuelnim pitanjima u regiji i svijetu.

Ističući kako Vijeće sigurnosti UN-a ne čini ništa kako bi stradanja nevinih ljudi u regiji bila zaustavljena, Erdogan je kazao da je i Turska bila meta napada  i da su neki krugovi željeli da u Turskoj izazovu haos.

"Dešavanja na ulicama u junu prošle godine, pokušaj državnog udara u decembru i događaji u oktobru ove godine se nikako ne mogu objasniti kao lokalna dinamika događanja. Tim događajima je pokušano da se napadne turska ekonomija i to je zavjera protiv turske privrede. Započeti su krajnje svjesni napadi s ciljem narušavanja imidža Turske“, tvrdi Erdogan.

Turski predsjednik je ukazao da činjenicu da brojni krugovi sa Zapada, koji glasno krtikuju Tursku zbog intervencija policije za vrijeme nasilja i vandalizma na ulicama, danas nijemo šute na društvena događanja u nekim drugim zemljama.

"Zašto šutite kada policajci na Zapadu ubijaju ljude, djecu, mlade? Oni koji se s pravom maksimalno suprotstavljaju terorizmu IDIL-a, sa simpatijama gledaju na terorizam PKK-a. Napadate IDIL i treba tako, ali zašto se trudite da date legitimitet PKK-u? Sada u Evropi vidimo takve napore i aktivnosti“, poručio je Erdogan.

Podsjetivši na svoj govor od prije dva dana na skupu o temi "Žene i pravda“, Erdogan je kazao da su njegove riječi lažno i pogrešno interpretirane od strane nekih domaćih i stranih medija.

"Kazao sam da je među ženama i muškarcima neophodna jednakopravnost, odnosno pravda, a ne jednakost. Jučer su neki domaći i strani mediji od moje krajnje jasne, krajnje precizne izjave prenijeli samo jedan dio. Prenijeli su je drugačije i pogrešno. Sa takvim nemoralom se nigdje ne može stići. Tu ima laži, klevete, zavjere, uvrede, a nema samo poštenja i iskrenosti. Niko ne može mene i moje prijatelje blatiti kada se na terenu vidi koliko sam tokom svoje 40-godišnje političke borbe štitio prava žena i njihove pokrete. Vidljivo je i koliko sam ojačao pokret žena u partiji koju vodim, a ovi koji me kleveću o toj temi neka prvo pogledaju u ogledalo i neka se posmatraju i uvide u kakvom je stanju mentalitet kojem pripadaju“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je poručio da će Turska, uprkos svim lažnim i zlonamjernim pokušajima nekih stranih medija da je predstave kao zemlju koja podržava terorizam, zadržati stabilnost i nastaviti trend ekonomskog i demokratskog uzdizanja.

"Turska je sjajna zvijezda regionalne i globalne ekonomije. Mi vjerujemo da je nemoguće graditi civilizaciju na zlu i nepravdi. Historija je puna takvih primjera“, zaključio je Erdogan.