Svijet
391

Erdogan: Svi trebaju poštovati pravo Turske da štiti svoje granice

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u vezi s rušenjem ruskog vojnog aviona nakon narušavanja zračnog prostora Turske izjavio da bi svako trebao poštovati pravo Turske na zaštitu njenih granica.

"Svi bi trebali poštovati pravo Turske da štiti svoje granice", rekao je Erdogan u Ankari na skupu u povodu obilježavanja Dana prosvjetnih radnika.

Dodao je kako Republika Turska ne želi svjedočiti ovakvim i sličnim incidentima.

"Mi ne želimo svjedočiti ovakvim događajima, ali kada ostanete u takvoj situaciji, nažalost, proživljavate patnju. Ovaj događaj se desio u okviru pravila angažmana koja je ranije saopćila Turska. Niko ne bi trebao imati sumnju da smo učinili sve u našoj moći da izbjegnemo ovaj incident", rekao je Erdogan.

Naglasio je kako Turska ne gaji neprijateljstvo ni prema kojoj drugoj zemlji.

"Turska sigurno ne gaji neprijateljstvo prema bilo kojoj zemlji", kazao je turski predsjednik.

Podsjećamo, turske oružane snage jutros su oborile letjelicu koja je uprkos upozorenjima nastavila narušavati turski zračni prostor. Vojni avion ruske proizvodnje tipa SU-24 oboren je nedaleko od tursko-sirijske granice nakon deset upozorenja u pet minuta, a presrela su ga i srušila dvaturska lovca tipa F-16 jutros u oko 9.30 po lokalnom vremenu, saopćeno je iz Generalštaba Oružanih snaga Turske.