Obišao Mogadiš pogođen glađu
0

Erdogan: Suša u Somaliji problem cijelog svijeta

FENA
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan obišao je danas Mogadiš koji je pogođen glađu i izjavio da strašna suša koja pogađa Somaliju predstavlja "problem čitavog čovječanstva".

Erdogan, koji želi da učvrsti veze Ankare sa afričkim kontinentom, izjavio je da će uspostaviti ambasadu u Somaliji i obećao projekte infrastrukture u Mogadišu.

"Ovo nije samo problem Turske već problem čitavog čovječanstva. Tragedija Somalije predstavlja test za civilizaciju i za savremene vrijednosti", rekao je novinarima Erdogan.

Erdogan je u Mogadiš doputovao sa porodicom i sa četiri ministara i pozvao čitav svijet da preduzme konkretne akcije, prenose agencije.

To je bila prva poseta Mogadišu jednog visokog političara neke zemlje u posljednjih 20 godina.

"Civilizovani svijet mora uspešno da prođe ovaj ispit i da dokaže da zapadne vrijednosti nisu samo prazna retorika", rekao je još Erdogan.

Ova posjeta je uslijedila nakon sastanka Organizacije islamske saradnje, održanog u srijedu u Istanbulu, na kome je sakupljeno 350 miliona dolara za pomoć Somaliji pogođenoj sušom i glađu, što je po Erdoganu ispod očekivanja.