Svijet
71

Erdogan: Strani pomagači egipatske vojske također su zločinci

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u vezi sa posljednjim dešavanjima u Egiptu izjavio je da su svi oni koji su egipatskim vlastima nakon vojnog udara poslali mlijarde dolara odgovorni za zločine u toj zemlji gdje je posljednjih dana vojska usmrtila više stotina demonstranata.

Turski premijer je podsjetio da je nakon vojnog udara u Egiptu privremenim vlastima u toj zemlji stigla pomoć od 16 milijardi dolara.

“Ako mene pitate, oni, koji su egipatskim vlastima koje su izvršile vojni udar dali 16 milijardi dolara, saučesnici su u vojnom udaru u toj zemlji”, rekao je Erdogan.

Napomenuo je da je svrgnuti predsjednik Muhammed Mursi tokom svoga mandata bio istinski demokrata jer je dao priliku većini ministara iz doba Hosnija Mubaraka da ostanu u vladi.

“Kada je izvršen vojni udar u Egiptu nakon čega je svrgnut Mursi u kabinetu su dvije trećine članova činili ministri iz doba Mubaraka. Pitam sada cijeli svijet; kako ćete ovo poreći i objasniti?”, rekao je Erdogan.

Dodao je da u Egiptu sada postoji strana koja se bori za pravdu i istinu, misleći na protivnike vojnog udara, i zločinačka strana na kojoj stoje pristalice vojnog udara.

“Sada u Egiptu postoje dvije suprotne strane, jedna ide putem Faraona koji je činio zlo svima, a druga putem poštenog Mojsija. To će tako historija zabilježiti”, rekao je turski premijer.

Na kraju je istakao da oštro osuđuje napade ne samo na džamije nego i na crkve u Egiptu naglasivši kako su to sveta mjesta.