Svijet
0

Erdogan: Rezolucija o genocidu bi narušila veze sa SAD-om

FENA
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je predsjedniku SAD-a Georgeu W. Bushu da će veze između njihove dvije zemlje biti narušene ako američki Kongres prihvati dokument po kojem bi se masovna ubistva Armena u vrijeme Otomanskog carstva ocijenila kao genocid, objavila je u petak turska državna televizija.

Erdogan, koji je slično upozorenje dao i ranije ove godine, ponovio je svoj stav u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom, objavljeno je na kanalima CNN Turk i NTV.

Bushova administracija protivi se donošenju rezolucije o događajima iz 1915. godine, ali se za nju zalažu demokrati, trenutno dominantni u Kongresu, koji je pod jačim uticajem armenske dijaspore u SAD-u, prenio je Reuters.

Turska je ključni NATO-ov saveznik Washingtona i muslimanska zemlja čija je podrška neophodna SAD-u u borbi protiv pobunjenika u Iraku i sporu s Iranom zbog nuklearnog programa Teherana, ističe Reuters.

Jedan visoki turski zvaničnik je ranije upozorio da bi vlasti u Ankari mogle preispitati mogućnost zabrane vojsci SAD-a da koristi zračnu bazu Incirlik ka Bliskom istoku ako ova rezolucija bude prihvaćena.

Turska vlada je više puta slala u SAD delegacije s namjerom da se spriječi donošenje rezolucije.

Mediji u Turskoj u petak su objavili da će Komitet za vanjske odnose američkog Kongresa razmotriti rezoluciju 10. oktobra.

Turska poriče da je nad Armenima 1915. godine izvršen genocid, tvrdeći da je veliki broj kršćanskih Armena i muslimanskih Turaka stradao u međuetničkim sukobima, tokom raspada Otomanskog carstva za vrijeme Prvoga svjetskog rata.