Svijet
873

Erdogan prvi put ugostio jednog državnika na luksuznoj Ataturkovoj jahti

Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je došao u posjetu Turskoj, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan ugostio ga je na brodu Mustafe Kemala Ataturka.

Brod se zove Savarona, a Erdogan nikada do sada nije koristio privilegije koje mu dopuštaju obavljanje dužnosti na plovilu.

Izetbegović i Erdogan sastanak su održali na Savaroni dok je plovila Bosforom praćena sa osam stražarskih brodova.

Ovo je prvi put da je brod korišten za sastanak državnika nakon što ga je Turska vratila 2010. godine od biznismena Kahramana Sadikoglua, koji ga je posudio.

Jahta dugačka 136 metara ima 17 luksuznih soba, a napravljena je davne 1931. godine. Turska ju je kupila 1938. godine, a bila je i zvanična Ataturkova jahta.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na sastanku je ocijenjeno da su odnosi BiH i Turske izuzetno dobri te da se saradnja dviju država na svim poljima stalno intenzivira i prerasta u višedimnezionalno partnerstvo.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili jačanju ekonomske saradnje.

Izraženo je opredjeljenje da se ulože dodatni obostrani napori na povećanju turskih investicija u BiH, naročito u segmentu razvoja malih i srednjih preduzeća i otvaranja novih radnih mjesta.

Predsjednik Erdogan je istakao da Turska pridaje veliku pažnju euroatlanskim integracijama i ekonomskom razvoju naše zemlje, te da će nastaviti na snažno pomaže bh. ekonomiju kroz razvojne projekte, saopćeno je Predsjedništva BiH.

Izetbegović je zahvalio Erdoganu za svesrdnu podršku Turske našoj zemlji na političkom i ekonomskom planu, posebno pozdravljajući napore turske vlade da potakne turske investicije u BiH, zatraživši od predsjednika Erdogana još intenzivniji angažman na tom planu.

Erdogan će Izetbegoviću na večerašnjoj ceremoniji uručiti nagradu Zelenog polumjeseca Feniks 2015. za doprinos radu te organizacije u BiH.