Svijet
0

Erdogan pozvao Sarkozyja na bližu saradnju

FENA
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan telefonski je u četvrtak razgovarao s novim francuskom predsjednikom Nicolasom Sarkozyu, založivši se za bolju komunikaciju između njihove dvije zemlje, objavila je turska agencija Anadolija.

Erdogan je rekao Sarkozyju da su Turska i Francuska veoma bliske na nekim poljima - političkome, ekonomskom i vojnom - i dodao da dva lidera treba da riješe probleme "radeći zajedno i sastajući se direktno".

"Hajde da ne razgovaramo preko medija," rekao je Erdogan, očigledno aludirajući na Sarkozyjevo javno protivljenje turskoj kandidaturi za ulazak u Evropsku uniju, prenijela je agencija AP.

Tokom razgovora Sarkozy je izrazio spremnost za saradnju i izjavio saučešće zbog bombaškog napada u Ankari, u kome je u utorak poginulo šest osoba, dok ih je više desetaka ozlijeđeno.

Sarkozy se usprotivio ulasku Turske u EU tokom razgovora s predsjednikom Evropske komisije Jose Manuelom Barossom i dodao je da će to pitanje za sada ostaviti postrani.

"Nisam promijenio mišljenje o tome. Vjerujem da Turskoj nije mjesto u Evropskoj uniji," rekao je u srijedu Sarkozy predsjedniku Evropske komisije Barossu, koji je pozvao francuskog predsjednika da ne blokira razgovore s turskim vlastima o priključenju.