Svijet
8

Erdogan pozvao Putina da ponovo razmotri ruske udare u Siriji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u subotu pozvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina da ponovo razmotri zračne udare koje je izvela njegova avijacija u Siriji, optuživši ruske vojnike da zanemaruju desetke civila poginulih u ovim napadima.

U razgovoru na katarskom kanalu na arapskom Al Jazeera, čiji je tekst objavila turska državna agencija Anadolija, Erdogan je izrazio svoju ljutnju, tvrdeći da je Moskva uvjeravala Ankaru da su ovi napadi ciljali grupu Islamska država, ali da su u stvari bili usmjereni protiv umjerenih sirijskih pobunjenika.

"Sigurno ću razgovarati s Putinom. Izrazit ću svoju žalost povodom ovoga. Budući da smo dvije prijateljske zemlje, ja ću od njega tražiti da ponovo procjeni mjere koje su poduzete i da se načini bilans ovih napada koji se vode od srijede", rekao je turski predsjednik.

On strahuje da njegova zemlja, koja dijeli 911 kilometara dugu granicu sa Sirijom i ima gotovo dva miliona sirijskih izbjeglica, plaća cijenu akcija Moskve.

"Mi smo ti koji trpe zbog problema u regiji. Rusija nema granice sa Sirijom. Mi prihvatamo dva miliona ljudi, oni nisu otišli u Rusiju", naglasio je on.

"Želim razumjeti zašto je Rusija toliko zainteresirana za Siriju", pita se turski predsjednik.

Erdogan je rekao da prema informacijama Turske, 65 osoba je moglo biti ubijeno u ruskim zračnim napadima u Siriji.

"Oni zatvaraju oči pred činjenicom da su poginuli civili", rekao je on.

Erdogan je kazao da je Moskva informirala Ankaru putem pisma njenoj ambasadi u Rusiji da će ruska operacija protiv IS-a biti izvedena u Siriji.

Međutim on je optužio, kao i njegovi zapadni saveznici, Moskvu da ne gađa džihadističku grupu i da koncentrira svoje napade na umjerene sirijske snage.

Turski premijer Ahmet Davotoglu je već optužio Rusiju u petak da je pogodila položaje Slobodne sirijske vojske (ASL) da bi pomogla da se režim Bašara el-Assada zadrži na vlasti.

Rusija i Turska se ne slažu oko Sirije od početka sukoba 2011. godine. Ankara traži odlazak Bašara el-Assada koji koristi snažnu podršku Moskve.