Kongres turske vladajuće AK partije
14

Erdogan posljednji put kandidat za predsjednika stranke

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na 4. Redovnom kongresu turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Sportskoj dvorani u glavnom gradu Turske Ankari, obratio se predsjednik te stranke i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan je kazao da se prema statutu stranke posljednji put kandidira na funkciju predsjednika i dodao da to „neće biti kraj puta kojim stranka ide“.

"Sve što radimo uključuje i naš narod i mi ćemo i dalje služiti svom narodu. Ja koristim pravo tri mandata predsjedavanja strankom, a poslije toga ko god od naših prijatelja bude na toj funkciji bit će praćen u nastavku puta. Ovo nije oproštaj. Ovo je predah, stanica. Nije predah za odmor. Ovo je ispunjavanje obećanog. I dalje smo u službi naroda. Svi u stranci ćemo obnašati funkcije koje nam budu povjerene“, poručio je Erdogan nakon što je objavio svoju kandidaturu za predsjednika Stranke pravde i razvoja.

Nakon što je pozdravio prisutne, ali i sve prijatelje u svijetu, Erdogan je istakao da cijeli svijet danas prati Tursku kroz njene uspjehe i dostignuća na globalnom planu.

“U ovoj dvorani svjedočimo velikom bratstvu, prijateljstvu i solidarnosti. Danas, srce Turske i srce čitavog čovječanstva kuca u ovoj dvorani. Radost koju osjećate i napori koje činite imaju odjeka u čitavom svijetu”, kazao je Erdogan.

Stihovima poeme popularnog turskog autora Sezaija Karakoca, Erdogan je izazvao gromoglasne ovacije prisutnih simpatizera, koji su uzvikivali "Turska se ponosi tobom“. Premijer Erdogan se prisjetio i svih šehida Turske koji su živote dali za odbranu svoje zemlje i svog naroda i dao obečanje da ih ova zemlja nikada neće zaboraviti.

"Mi ćemo nastaviti borbu za dobrobit našeg naroda i naše zemlje. AK partija vodi dugoročnu borbu. Naša borba je civilizacijska borba, borba za razvoj“, rekao je Erdogan.

Obraćajući se turskoj omladini, Erdogan je kazao da je cilj AK partije "Velika nacija, velika sila“ ali i dodao da je cilj ove partije mnogo dalekosežniji. On je rakao da je cilj i "Omladina Turske 2071.godine“, kada će se obilježiti i milenij od prvog ulaska Turaka u Anadoliju. Erdogan se osvrnuo i na desetogodišnju vlast Stranke pravde i razvoja i istakao da je ta vlast poštivala sva univerzalna prava pojedinaca i da će tako i nastaviti u budućnosti.

Naglašavajući da je Stranka pravde i Razvoja okončala autoritativnu i militarističku vlast režima i da je u zemlji zavela demokratske principe vladavine i tako oživjela duh prvog Parlamenta Turske iz 1920. godine i vremena osnivanja Republike Turske iz 1923. godine. Erdogan je kazao da njegova partija u svom radu nikada nije zagovarala trend „mi i ostali“ i da je uvijek bila partija nacije i svakog građanina i obećao da će i u budućem radu biti poštovan princip komunikacije i saglasnosti vlasti i naroda.

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u svom govoru na 4. Redovnom kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na čijem se čelu nalazi, pozvao je Kurde u njegovoj zemlji da se usprotive terorizmu i podignu svoj glas protiv protiv ovog problema, javio je novinar agencije Anadolija iz Ankare.

"Pozivam našu braću Kurde da hrabro podignu svoj glas protiv terorizma", rekao je turski premijer Erdogan. On je izrazio želju za otvaranjem nove historijske stranice, koja će biti stranica mira.

"Od naše kurdske braće očekujemo korak naprijed u narednom periodu. Očekujemo da terorizmu kažu "dosta" i da podignu svoj glas protiv ovog problema. Želimo da mapu našeg puta, konstruišemo zajedno sa našom braćom Kurdima. Dođite da sve probleme zajednički riješimo, ali ne oslanjajući se na nasilje, nego političkim putem. U inat svakom problemu da se posvetimo demokratiji, miru i zajedništvu" poručio je Erdogan.

Kongres AK partije, pod sloganom „Velika nacija, velika sila“, izuzetno je važan, jer će se na njemu osnivač i dugogodišnji lider stranke Recep Tayyip Erdogan posljednji put kandidirati za predsjednika partije.

Prema Statutu Stranke pravde i razvoja (AK Parti), ista osoba ne može biti kandidirana za jednu funkciju više od tri puta, a jedna od aktuelnih tema na turskoj političkoj sceni bile su eventualne izmjene Statuta. Međutim, kako su ranije saopštili zvaničnici AK Partije, Statut neće biti promijenjen, a niko, pa ni sami osnivači stranke neće biti tretirani nekim drugim pravilnikom mimo zvaničnog Statuta AK partije.

Tako će turski premijer, osnivač i predsjednik Stranke pravde i razvoja, Recep Tayyip Erdogan, na današnjem Kongresu stranke po zadnji put biti kandidat za mjesto predsjednika. Stranka pravde i razvoja (AK partija) punih je 11 godina na vlasti u Turskoj, a u tom periodu je zabilježen ekonomski razvoj, koji je ovu zemlju svrstao među najbrže rastuće ekonomije u Evropi i svijetu.

Stranka je osnovana 14. augusta 2001. godine kao 39. politička partija u zemlji, a u dva navrata je samostalno formirala vladu nakon izbora 2002. i 2007. godine.