Svijet
169

Erdogan: Parlament će odlučiti o uvođenju smrtne kazne

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je na parlamentu te zemlje da odluči hoće li ponovno uvesti smrtnu kaznu, ali ako to zastupnici učine, on će potpisati takav zakon.

Po njegovim riječima, pokušaj vojnog udara predstavlja "jasan zločin veleizdaje".

"Međutim, potrebna je parlamentarna odluka kako bi se poduzela akcija u obliku ustavne mjere tako da se vođe moraju sresti i diskutirati o tome. Ako prihvate da o tome diskutiraju ja ću, kao predsjednik, odobriti svaku odluku koja dolazi iz parlamenta", rekao je Erdogan za CNN.

U međuvremenu, bivši zapovjednik turskih zračnih snaga Akin Ozturk, kojeg očekuje suđenje za veleizdaju nakon pokušaja vojnog udara u petak, izjavio je u tužiteljstvu kako smatra da je "puč pokušala izvesti paralelna struktura".

"Nisam planirao i upravljao udarom. Ne znam ko je planirao i zapovijedao. Prema mom iskustvu, mislim da je pokušaj vojnog udara pokušala izvesti paralelna struktura. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi ko bi unutar Oružanih snaga Turske organizirao i izveo ovaj čin. Nemam nikakvih informacija o tome", rekao je Ozturk.

Ranije je iz tužiteljstva procurila informacija prema kojoj je Ozturk priznao namjeru izvršenja vojnog udara.

Informaciju objavljenu u medijima kasnije je ispravio izvor, prenosi Anadolija.