Bijesan zbog napada
0

Erdogan obećao pobjedu nad kurdskim separatistima

FENA
Tajip Redzep Erdogan (Foto: AFP)
Tajip Redzep Erdogan (Foto: AFP)
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas, na sahrani 11 turskih vojnika koji su ubijeni u napadu kurdskih pobunjenika u blizini granice sa Irakom, da separatisti nikada neće odnijeti pobijedu.

"Oni nikada neće pobijediti. Neće postići ništa", izjavio je Erdogan u gradu Van na jugu zemlje, dan nakon što su pripadnici separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK) izveli napad na ispostavu turske vojske, prenose agencije.

Turski premijer je, takođe, istakao da će turske oružane snage pobunjenicima pružiti "neophodan odgovor". Erdogan je, međutim, naglasio da je njegova vlada spremna da istraje u reformama kako bi se postiglo pomirenje sa kurdskim narodom.

Turski borbeni helikopteri i artiljerija su, odmah poslije jučerašnjeg napada, gađali pobunjeničke položaje u sjevernom Iraku.

Jedan zvaničnik iračkih Kurda saopćio je da je u vazdušnom napadu turskih snaga ubijena i jedna djevojčica, što je prva civilna žrtva u slabo naseljenim pograničnim oblastima koje su često na meti turske vojske. Još nije poznato koliko je pobunjenika ubijeno u tom napadu turskih snaga, koje su juče saopćile da je u proteklih mjesec dana u sjevernom Iraku ubijeno najmanje 120 kurdskih pobunjenika.

Prema procjenama turske vojske, u Iraku se, nadomak granice, nalazi oko 4.000 pobunjenika, a njih oko 2.500 djeluje u Turskoj. U sukobu između Turske i PKK, koji traje od 1984., poginulo je oko 40.000 ljudi.