Svijet
102

Erdogan: Obama, zašto šutiš o ubistvu troje nevinih muslimana?

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Meksiku, u vezi sa ubistvom troje studenata islamske vjeroispovijesti u Sjevernoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pozvao američku administraciju da reaguje na ovo, kako je rekao, divljaštvo.

"Ti ljudi su bili nevini. Neka skitnica dođe, terorista, razbojnik, ubica, i ubije tri osobe. Sada postavljam pitanje, gospodine Obama zašto šutiš? Biden, zašto šutiš? Kerry, zašto šutiš? U vezi sa Turskom, nađu vam 80 unajmljenih ljudi, koji pošalju pismo, i onda vi protiv Turske vodite kampanju", rekao je Erdogan.

Napomenuo je kako danas u svijetu, u vezi sa terorizmom, postoje dvostruki standardi koji sve više prijete cijelom čovječanstvu. Smatra kako se svijet više ne sastoji samo od Zapada objašnjavajući kako je svijet prethodnih decenija postao višepolaran.

Na kraju je istakao kako očekuje hitnu reakciju američke administracije u vezi sa ubistvom troje studenata islamske vjeroispovijesti.

"Još uvijek od gospodina Obame, njegovog zamjenika Bidena i Kerryja očekujem da nešto kažu u vezi sa ubistvom ovo troje nevinih osoba. Proklinjem ubicu, to je najgore divljaštvo, ali očekujem i od američke administracije reakciju", istakao je turski predsjednik.

Inače, 46-godišnji Craig Stephen Hicks je u Sjevernoj Karolini usmrtio 23-godišnjeg Deaha Shaddyja Barakata, njegovu 21-godišnju suprugu Yusor Mohammad i njenu 19-godišnju sestru Razan Mohammad Abu-Salhe.