Svijet
185

Erdogan o seriji "Sulejman Veličanstveni" 

Anadolija
Recep Tayip Erdogan
Recep Tayip Erdogan
Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u govoru na otvorenju aerodroma "Zafer" u turskom gradu Kutahyi uz ostalo se osvrnuo na seriju "Sulejman Veličanstveni" koja se emituje u Turskoj, ali i drugim zemljama svijeta.

"Mi živimo na svijetu sa sedam milijardi ljudi. Koji je naš zadatak, to dobro znamo. Gdje su naši preci jahali na konjima i mi ćemo ići tamo, svime ćemo se pozabaviti i pomoći svakome. Ali, ovo što se prikazuje na ekranima o našim precima u seriji 'Sulejman Veličanstveni', predstavlja se kao dokumentarni film. Mi takve pretke nemamo. Mi takvog zakonodavca, takovg sultana Sulejmana nismo upoznali", rekao je Erdogan.

"Mi smo uvijek na strani mira. Zagovaramo rješavanje problema kroz dijalog i savjetovanje. Ali, ukoliko nešto ugrozi sigurnost naše zemlje, nećemo prezati od poduzimanja mjera", naglasio je Erdogan.

Premijer Erdogan rekao je da poznata rečenica Mustafe Kemala Ataturka "Mir u državi, mir u svijetu" ne može biti okarakterisana kao pasivnost i neodlučnost, te dodao: "Nikada nećemo moći ravnodušno posmatrati probleme koji se dešavaju i tiču i naše države."