Oko 100 zemalja priznalo opoziciju
4

Erdogan: Neminovna promjena vlasti u Siriji

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)
Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je večeras kako "više nema povratka kada je u pitanju proces promjene vlasti u Siriji".

"Promjena vlasti u Siriji je neminovna. Sirijski opozicioni blok, kao legitimnog predstavnika naroda u toj zemlji priznalo je oko 100 zemalja. To znači da se svijet sprema za novu Siriju", pojasnio je Erdogan.

Premijer Erdogan je podsjetio da je od početka sukoba u Siriji smrtno stradalo skoro 50 hiljada ljudi, ali i da je oko pola miliona Sirijaca već steklo status raseljenih lica.

"Samo u našoj zemlji boravi oko 230 hiljada Sirijaca. Više od 140 hiljada njih su smješteni u izbjegličkim kampovima. Mi ne odbijamo nikoga i ne zatvaramo vrata pred ljudima kojima je potrebna pomoć. Planiramo otvaranje i novih kampova", dodao je on.

Erdogan je podsjetio na humanitarnu kampanju "Stigla zima... Jedan hleb i pokrivač za Siriju", koju je podržalo oko 200 nevladinih i humanitarnih organizacija u Turskoj. Turski premijer je tokom gostovanja u večerašnjoj emijsiji na državnoj televiziji TRT rekao i da je ovu humanitarnu akciju podržala i vlada na čijem je čelu.

"Svaka prilika za pomoć sirijskom narodu će biti iskorištena", dodao je Erdogan, pojašnjavajući kako njegova zemlja ima izuzetno dobre odnose sa narodima svih zemalja u okruženju, ali da problem postoji kada je u pitanju vladajući režim u Siriji.