Turska
0

Erdogan: "Ne postoje tenzije između vlade i vojske"

FENA
Tayyip Erdogan (Foto: Reuters)
Tayyip Erdogan (Foto: Reuters)
Premijer Turske Tayyip Erdogan demantirao je danas navode da postoje tenzije između njegove vlade i vojske, nakon što su državni tužioci pretresli vojnu bazu tokom istrage o navodnom planiranju atentata na potpredsjednika vlade Bulenta Arinca. "Niko neće imati koristi od toga da govori da ima problema između institucija", izjavio je premijer Erdogan, navodeći da će svaka tvrdnja biti ispitana.

"Ne treba kriviti čitavu instituciju zbog grešaka pojedinaca", rekao je Erdogan, a prenio Reuters.

Istraga je pokrenuta nakon što je Arinc prošle sedmice izjavio da je osiguranje nekoliko puta primijetilo policijsko vozilo u blizini njegove kuće, a jučer je uhapšeno osam turskih vojnika.

Vojska je saopćila da su dva službenika u kolima u blizini Arincove kuće provjeravali vojnog zvaničnika koji živi u komšiluku, a za koga se sumnja da je odavao informacije.

Incident je pokrenuo glasine o postojanju tenzija između Stranke pravde i razvoja (AKP) turskog premijera i oružanih snaga, koje se smatraju garantom sekularnog ustavnog poretka Turske u kojoj muslimani čine više od 95 posto 70-milionskog stanovništva.

Kolumnist dnevnika Radikal napisao je kako se uveliko vjeruje da "policija i dio sudstva pokušavaju da izmire račune s vojskom i obavještajnim službama, zbog čega su se i javile sumnje da postoje tenzije između državnih institucija".

Prema pisanju turskih dnevnika, ovo je prvi put u Turskoj da su državni tužioci i policija pretražili sjedišta vojske.

Vojna baza koja je pretražena jedna je od najtajnovitijih jedinica turske vojske, naveo je Reuters.

Turska, poslije Sjedinjenih Američkih Država, ima najbrojnije oružane snage u NATO-u.