Svijet
0

Erdogan nakon sastanka s Merkel: Neophodna zajednička borba protiv terorizma

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se u Istanbulu sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja danas boravi u posjeti Turskoj.

Erdogan i Merkel su razgovarali o pitanjima integracije Turske u Evropsku uniju, kao i o aktuelnoj krizi u regiji i izbjegličkoj krizi koja je zahvatila cijelu Evropu. Erdogan je naglasio da je akcent razgovora o borbi protiv terorizma bio na neophodnosti zajedničke borbe protiv svih terorističkih organizacija.

Ističući da je jedna od važnih tema razgovora bila i aktuelna izbjeglička situacija u Turskoj i na Zapadu, Erdogan je kazao da je od sagovornice Merkel dobio očitovanje da Zapad treba pomoći Turskoj u iznošenju tereta zbrinjavanja izbjeglica.

"Bila je ovo prilika da sa kancelarkom Merkel razgovaramo o poglavljima pregovora Turske i Evropske unije. Od Njemačke, ali i od Francuske, Velike Britanije i Španije tražimo podršku u tom procesu", rekao je Erdogan.

Kancelarka Merkel je dodala da je sa predsjednikom Erdoganom razgovarala i o pitanju borbe protiv terorizma i da su u tom pravcu razmijenjeni konstruktivni stavovi.

"Razgovarali smo i o neophodnosti pronalaženja političkog rješenja sirijske krize. Saglasni smo da o ovim važnim pitanjima nastavimo intenzivni dijalog", zaključila je Merkel nakon sastanka sa Erdoganom u istanbulskoj palati Mubeyn Kosku.

Njemačka kancelarka se u sklopu radne posjete Turskoj ranije danas sastala i sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u istanbulskoj palati Dolmabahce.