Svijet
20

Erdogan: Istražite da li su nezaposlenost, siromaštvo i nejednakost uzroci terorizma

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uvodnim obraćanjem otvorio je danas u Antaliji Samit G20.

U obraćanju Erdogan je pozvao zemlje da ispitaju da li su nezaposlenost, siromaštvo ili nejednakost u svijetu uzrokovali posljednje terorističke napade. 

Obraćajući se na sastanku grupe Business 20 (B20) i Rad 20 (L20), koji se održava u okviru Samita G20, a prije sastanka sa američkim predsjednikom Barackom Obamom, Erdogan je rekao da se o uzrocima terorizma mora raspravljati kako bi se mogao poraziti. 

"Brinem se nisu li svjetski kapital i finansijski sektor malo ljubomorni. Mislim da bismo morali razmisliti o tome. Ako pogledamo posljednje terorističke napade, moramo se zapitati da li je jedan od uzroka tog terorističkog napada ljubomora. Moramo istražiti da li su nezaposlenost, siromaštvo i nejednakost uzrokovali ove terorističke napade", kazao je Erdogan. 

Dodao je kako poslovna zajednica mora djelovati velikodušno kako bi eliminisala tu ljubomoru u svijetu. 

"Ova velikodušnost će također voditi rješavanju pitanja terorizma i siromaštva u svijetu. Ona će također eliminisati tu ljubomoru i zavist. Mi moramo zajedno riješiti ovaj problem", poručio je turski predsjednik. 

Kazao kako se pita da li finansijski svijet podržava mlade ljude u svijetu koji žele da postanu poduzetnici ili da li podržava nezaposlene žene.

"U Turskoj, mi govorimo o novim koracima za mlade ljude i žene koje žele investirati, koji će biti podržani od strane vlade. Ova inicijativa je veoma važna", kazao je Erdogan.

On je također rekao kako su održivi rast i implementacija u svijetu važni kao i inkluzivnost.  

"Inkluzivni rast će biti stalni elemenat G20 zahvaljujući doprinosu B20 i L20", rekao je Erdogan. 

Turski predsjednik je u obraćanju pohvalio doprinos Turske rješavanju problema nejednakosti. 

"Stopa nejednakosti će padati kako bude povećavana stopa rasta. Mi smo zapravo to postigli. Minimalna i prosječna plaća u Turskoj su porasle. Također smo preduzeli neke važne korake na polju zapošljavanja mladih i žena, kao i u uspostavi e-vlade, SMEs, investiranja, a u svemu tome, napravili smo značajan napredak. Vjerujemo da su to važni elementi socijalne politike", napomenuo je Erdogan.