Svijet
10

Erdogan glasao u Istanbulu: Legitimno je samo ono što građani odluče

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan glasao je danas u okviru lokalnih izbora u toj zemlji, čiji će rezultati odrediti predstavnike lokalnih vlasti na period od pet godina, a nakon obavljanja građanske dužnosti je poručio kako je legitimno samo ono što građani na izborima odluče.

"Ono što narod odluči jedino je legitimno. Za mene je jedino važno ono šta će građani reći. Odluka građana ostaje da se poštuje. Raznorazni govori i navodi sada su posve nebitni. Izbori će potpomoći i daljnji razvoj demokratije i očekujem da sve protekne u najboljem redu", poručio je Erdogan nakon obavljanja građanske dužnosti u istanbulskoj četvrti Uskudar.

Erdogan je na biralište u Osnovnoj školi "Saffet Čebi" u istanbulskoj četvrti Uskudar došao u pratnji supruge Emine Erdogan.

Na lokalnim izborima učestvuje 26 političkih partija. Izbore će nadgledati ukupno 1,600,000 osoba koje će pratiti regularnost i organizaciju izbora na ukupno 194,310 glasačkih mjesta diljem zemlje.

Pravo glasa na izborima za lokalne instance vlasti u Turskoj ima 52,695,831 registriranih birača, do čega je 26,704,757 žena i 25,991,075 muškaraca.