Svijet
16

Erdogan: Bez kopnene operacije IDIL ne može biti pobijeđen

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da se samo zračnim napadima, bez kopnene operacije, ne može pobijediti teroristička organizacija IDIL.

Erdogan je u obraćanju na 4. Tursko-britanskom forumu jezika, na kojem su učestvovali visoki zvaničnici iz Turske i Velike Britanije, kazao da IDIL trenutno kontroliše skoro pola Iraka.

"IDIL trenutno pod kontrolom drži 40 posto Iraka. Imamo sličnu situaciju i u Siriji. Sami zračni napadi nisu dovoljni da se zaustavi okupacija", rekao je Erdogan, napominjući kako je kopnena operacija prijeko potrebna.

Naglasio je važnost uspostavljanja zaštićene zone u Iraku i Siriji kako bi se "postigli očekivani rezultati", dodajući da su također potrebni obuka i opremanje oružanih snaga u borbi protiv terorističke organizacije.

"Ne možemo Irak i Siriju posmatrati kao dva odvojena slučaja ako želimo izvojevati pobijedu u borbi protiv terorizma. Ne smije se štititi režim Bashara al-Assada koji otvoreno provodi državni terorizam", smatra turski predsjednik.

Zatražio je da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija i međunarodna zajednica preuzmu veću odgovornost za zaustavljanje krvoprolića i humanitarnih tragedija u regionu.

Na kraju je izjavio da će britanski premijer David Cameron posjetiti Tursku 9. decembra u cilju jačanja bilateralne saradnje.

"Ova posjeta nije važna samo za odnose Turske i Velike Britanije nego i za sve ljude zemalja u regionu koje prolaze kroz težak period", rekao je Erdogan.