Svijet
0

Erdogan: Azerbejdžan je spreman na prekid sukoba ako to učini i Armenija

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Azerbejdžan spreman na prekid vatre ukoliko spremnost na to pokaže i armenska strana.

Po povratku iz službene posjete iz Washingtona, Erdogan se obratio novinarima na istanbulskom aerodromu "Ataturk" i kazao da je telefonom razgovarao sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevim, koji mu je kazao kako je Azerbejdžan spreman da proglasi prekid vatre, ako to učini i suprotna, armenska strana.

Podsjetivši da je Nuklearnom samitu u Washingtonu prisustvovao i azerbejdžanski predsjednik Aliyev, Erdogan je kazao da ga je telefonom nazvao dok su sukobi u Nagorno-Karabahu još trajali i izrazio mu sućut zbog stradanja azerbejdžanskih vojnika.

"Međutim, upravo sam saznao da je Azerbejdžan spreman na prekid sukoba", kazao je Erdogan.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopćilo da je Azerbejdžan uvažio brojne pozive međunarodnih institucija i jednostrano proglasio prekid vatre na području linija razgraničenja sa Armenijom i pojačao linije odbrane na svojoj teritoriji.

"Ukoliko armenske snage ponovo izvedu napad na našu teritoriju ili položaje, naše oružane snage će svim raspoloživim silama i oružjima i bez ikakvog ograničenja odgovoriti napadom na neprijatelje i ponovo pokrenuti operacije s ciljem oslobađanja okupirane teritorije i zaštite teritorijalne cjelovitosti Azerbejdžana", navodi se u saopćenju.

U sukobima na pograničnom području između Azerbejdžana i Armenije Nagorno-Karabah, koji su počeli u noći između petka i subote, poginulo je 12 azerbejdžanskih vojnika, a gubici su zabilježeni i na armenskoj strani.