Velika Britanija
0

Epidemija svinjske gripe

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više londonskih listova u subotu opširno piše o epidemiji svinjskog gripa u Britaniji i mjerama koje se planiraju u slučaju (očekivanog) pogoršanja zaraze.

Independent na naslovnoj strani dovodi u pitanje sigurnost vakcine protiv svinjske gripe, s obzirom da će prve doze vakcine biti date prije nego što ljekari budu raspolagali kompletnim podacima o sigurnosti i efikasnosti nove vakcine.

Ljekari kažu da je cilj da se osigura maksimalna zaštita stanovništva u što kraćem vremenskom roku. Ali, za razliku od postojeće vakcine protiv obične gripe, nova vakcina će biti jača i biće davana u dvije doze, što povećava rizik od propratnih pojava.

Prvi primaoci će biti deca, koja se nalaze u kategoriji najugroženijih i istovremeno predstavljaju najveće prijenosnike zaraze, prenosi Independent.

Times piše da će škole možda biti primorane da ostanu zatvorene i poslije završetka ljetnjeg raspusta, ukoliko se pandemija pogorša, dodajući da je oko hiljadu škola u Britaniji zabilježilo slučajeve svinjske gripe.

Guardian i Times pišu da su se pojavile i prve sumnje u vezi sa tvrdnjom britanske vlade da će prve doze vakcine biti dostupne svim građanima Britanije već krajem idućeg meseca.

Naime, trka među zemljama za nabavkom potrebnih doza vakcine protiv svinjske gripe je već u toku i pitanje je da li će Britanija, koja sam ne proizvodi vakcinu, uspjeti da od internacionalnih farmaceutskih kompanija osigura dovoljnu količinu.

Očekuje se da će pritisak zemalja rasti uporedo sa širenjem pandemije, i kad potražnja premaši ponudu, može doći do nemilih scena na međunarodnom tržištu, upozoravaju stručnjaci.

Guardian piše da niko ne može da odgovori na pitanje zašto je Britanija jedina evropska zemlja sa petocifrenim brojem zaraženih. Mogući uzrok je to da veliki broj ljudi iz svih dijelova svijeta dolazi u Britaniju, kao i da sami Britanci dosta putuju.

Ovo podstiče pitanja, na koja sad niko ne može da odgovori, o tome kako će se virus dalje širiti, s obzirom na sezonu godišnjih odmora i ogromnog pomjeranja stanovništva, piše Guardian.