Svijet
0

Epidemija ptičije gripe izmiče kontroli

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Epidemija ptičije gripe u najmnogoljudnoj indijskoj državi mogla bi se izmaći kontroli, saopćili su zvaničnici u utorak, dok se bolest proširila na sedam oblasti. Smrtonosni tip virusa H5N1 pronađen je među peradi u Maldi, šireći se na sedam od 19 oblasti u istočnoj državi Zapadni Bengal, suideći po državnim zvaničnicima.

"Sve su prilike da širenje virusa može izmaći kontroli prije nego što bude prekasno", izjavio je državni direktor zdravstvenih službi Sanchita Bakshi, javio je Reuters.

Najmanje 24 miliona ljudi živi u sedam pogođenih oblasti Zapadnog Bengala. Zvaničnici su zabrinuti da bi se virus mogao prenijeti na ljude i uzimali su nasumičmne uzorke krvi od mještana.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da je to najteža indijska epidemija.

Nepal je, u međuvremenu, zabranio uvoz proizvoda od peradi iz susjedne Indije, a vlasti u Bangladešu zaklale su hiljade pilića nakon što se virus proširio u nepalskoj oblasti Natore.

Eksperti tvrde da H5N1 može mutirati u oblik lako prenosiv s osobe na osobu, vodeći do eventualne pandemije.

U Indoneziji, koja ima najveći broj ljudskih žrtava od ptičije gripe, 30-godišnji testirani muškarac je pozitivan na bolest, saopćilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

On je primljen u bolnicu u Džakarti nakon što je patio od groznice, problema s disanjem i upale pluća.

Novim slučajem je broj slučajeva u toj zemlji jugoistočne Azije koji su testirani pozitivni na bolest porastao na 120 - od kojih je 97 umrlo.

I Turska je potvrdila postojanje virusa H5N1 među pilićima u selu u crnomorskoj regiji.

Muzaffer Aydemir, visoki poljoprivredni zvaničnik, izjavio je u utorak da je selo Saz u pokrajini Zonguldak stavljeno pod karantenu dok je prekinuto svako kretanje životinja.

Kazao je da je okolno područje dezinficirano i da nije javljeno o novim slučajevima do sada.

Turska leži na putu migracije divljih ptica koj lete južno iz Skandinavije i Sibira do sjeverne Afrike tokom zime. Ta zemlja je bila najteže pogođena epidemijom ptičije gripe u zimu 2006., što je naškodilo turizmu i sektoru peradarstva.