Naučnici potvrdili
0

Epidemija kolere na Haitiju došla izvana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Epidemiju kolere u kojoj je izgubilo život oko 2.000 ljudi na Haitiju od polovine oktobra najvjerovatnije je donio ljudski izvor izvana u regiju, potvrdila je ekipa američkih i haićanskih naučnika u studiji objavljenoj u četvrtak.

Njihovi radovi objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine podržavaju tezu koju je nedavno formulirao jedan francuski epidemiolog, ali ne upiru prstom kao on u nepalske "plave kacige" iz UN-ove misije na Haitiju.

Ako istraživači ne izvode istu konstataciju da su vojnici UN-a donijeli koleru, oni ipak otkrivaju da je bakterija došla iz južne Azije, a ne iz Latinske Amerike i tvrde da ona liči na bakteriju identificiranu u Bangladešu tokom posljednje decenije.

Istraživači navode da su potrebne dodatne analize kako bi se utvrdio precizan izvor bolesti. "Pošto je epidemija izbila na Haitiju približno u vrijeme kada su stigle UN-ove snage za održavanje mira iz južne Azije, pojavile su se spekulacije da su bolest mogli donijeti ti vojnici", navode autori studije.

"Ta mogućnost je izazvala nerede sa smrtonosnim posljedicama", dodali su oni, prenio je AFP.

Francuski epidemiolog Renaud Piarroux naveo je u jednom izvještaju da je žarište zaraze krenulo iz kampa nepalskih "plavih kaciga" prema središtu zemlje.

Ujedinjene nacije su ocijenile da ne postoji nijedan "dovoljan dokaz".

Prema posljednjem izvještaju, kolera je zarazila 93.222 osobe na Haitiju, a umrlo je 2.120 osoba u zemlji koju je razorio potres 12. januara i u kojem je od ukupno 1,3 miliona stanovnika izgubilo život 250.000.