Svijet
0

Epidemija enterovirusa u Kini ne prijeti Olimpijadi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Virus koji je odnio živote 25-ero djece i zarazio hiljade širom Kine neće zaprijetiti Olimpijadi u Pekingu, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u komentarima objavljenim u ponedjeljak.

Zdravstvene vlasti u Kini bore se da suzbiju epidemiju EV-71, povremeno fatalnog virusa unutrašnjih organa, koja je izbila u odvojenim područjima istočne i južne Kine.

U Fuyangu, gradu u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui, 22-oje djece je podleglo a najmanje 1.151 osoba je zaražena širom pokrajine. Troje ljudi umrlo je u južnoj pokrajini Guangdong.

"Uopće ne vidim prijetnju Olimpijadi ili bilo kojim predstojećim dešavanjima", naveli su kineski državni mediji riječi predstavnika WHO-a za Kinu Hansa Troedssona, prenosi Reuters.

"Mislim da nam treba više istraživanja da bolje razumijemo bolest a WHO przuža tehničku podršku i pomoć Kini", kazao je.

EV-71 može izazvati bolest slinavku i šap, koju karakterizira groznica, oporost u ustima i svrab - česta bolest među djecom, ali koja obično nije fatalna, sudeći po Američkom centru za zarazne bolesti.

Ne postoji vakcina ili antivisurni agens koji bi liječio ili spriječio izbijanje EV-71. Enterovirusi se šire uglavnom putem kontakata s tjelesnim izlučevinama i mogu izazvati visoku groznicu, paralizu i upalu mozga.

Bolest se počela širiti u Anhuiju početkom marta. Odgađanje u saopćavanju javnosti o tome izazvalo je, međutim, kritike u medijima koji traže da lokalni zvaničnici budu smijenjeni.

Zdravstveni službenici tvrde da nije bilo zataškavanja u Anhuiju i da je razlog odgode bio taj što su medicinski timovi pokušavali saznati o kakvoj je bolesti riječ.

Kina je proglasila uzbunu od bolesti širom zemlje u nastojanjima da kontrolira bolest, zatvarajući obdaništa i šaljući zvaničnike da obilaze vrtiće i osnovne škole i podučavaju osoblje o higijeni i prevenciji.

Dvanaestero djece i dalje je u kritičnom stanju, a više od 600 ih je ostalo samo u bolnici u Fuyangu, od kojih su neka imala oštećenja na mozgu, srcu i plućima, javile su novine China Daily.

Ministarstvo zdravstva upozorilo je da bi se broj oboljelih i mogao povećati u junu i u julu kada će epidemija dostići vrhunac.

O bolesti je javljeno ranije u ovoj godini, ali bez žrtava, u nekoliko ostalih istočnih i centralnih kineskih pokrajina, javili su državni mediji.