Svijet
0

Epidemija ebole u zapadnoj africi odnijela još 25 života

FENA
Zdravstveni zvaničnici u zapadnoj Africi saopćili su da je još 25 osoba preminulo od ebole od 3. jula, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 518.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je također izviješteno o 50 novih slučajeva smrtonosne bolesti, prenosi BBC.

Portparol WHO-a izjavio je da se zdravstveni radnici bore da suzbiju epidemiju u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji.

U ponedjeljak je liječnik iz Gane saopćio kako su preliminarni testovi na američkom državljaninu pokazali da on nema bolest.

Dodatni testovi sada se, međutim, provode.

Čovjek je nedavno posjetio Sijera Leone i Gvineju i stavljen je u karantin nakon što je pokazivao znake da je zaražen virusom.

U današnjem saopćenju WHO-a navodi da su posljednje brojke iz ministarstava zdravstva u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji pokazali da je ukupno registrovano 844 slučaja otkako je epidemija izbila u februaru.

Gvinejsko ministarstvo izvijestilo je o dvije smrti od 3. jula, ali nije bilo novih slučajeva u prošloj sedmici, saopćio je WHO, nazivajući situaciju u pogođenoj regiji zapadne Afrike "izmiješanom slikom".

Agencija je saopćila da na Sijera Leone otpada 34 nova slučaja i 14 smrtnih ishoda, dok je Liberija javila o 16 novih slučajeva i devet smrti.

"Te brojke ukazuju da se aktivna virusna transmisija nastavila u zajednici", navodi se u saopćenju.

Glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib izjavila je da su dva glavna modusa transmisije osobe koje se brinu za oboljele članove porodice u kući i ljudi koji prisustvuju sahranama žrtava.

"Ako ne zaustavimo transmisiju u nekoliko žarišta u tri zemlje, mi nećemo biti u stanju da kažemo da kontroliramo epidemiju", kazala je.

Prošle su sedmice ministri iz 11 zapadnoafričkih zemalja usvojili zajedničku strategiju u borbi protiv epidemije.

Na hitnom sastanku u Gani prošlog četvrtka, ministri su obećali bolju saradnju u borbi protiv, kako se ispostavilo, najsmrtonosnije svjetske epidemije.

U okviru nove strategije WHO će otvoriti subregionalni centar u Gvineji kako bi koordinirao tehničku podršku.

Vezani članci