Njemačka
0

Epidemija E. coli mogla bi trajati mjesecima

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Čelnik njemačkog instituta zaduženog za borbu sa smrtonosnom epidemijom E.coli izjavio je da će možda trebati mjeseci prije nego što se epidemija zaustavi.

Reinhard Burger, predsjednik Instituta Robert Koch, kazao je za BBC da "možda nikad nećemo saznati izvor zaraze".

On je iskazao saosjećanje sa španskim farmerima pogrešno optuženima da su smrtonosnu epidemiju uzrokovali njihovi krastavci.

Više od 1.500 ljudi inficirano je enterohemoragičnom E.coli, koja uzrokuje smrtonosni hemolitično-uremični sindrom.

Od zaraze je preminulo 17 osoba, od toga 16 u Njemačkoj i jedna u Švedskoj.

"Najmanje 365 novih slučajeva E.coli zabilježeno je u srijedu, od toga četvrtina sa hemolitčno-ureičnim sindromom, stanjem koje uzrokuje krvavu dijareju i zatajenje bubrega", saopćili su iz Instituta Robert Koch.

Novi slučajevi zaraze uključuju i dva slučaja u Sjedinjenim Američkim Državama. Obje ove osobe boravile su nedavno u Hamburgu, gdje je zabilježena većina slučajeva.

Profesor Burger kazao je da je nemoguće predvidjeti kada će se zabilježiti zadnji slučaj zaraze: "Broj slučajeva će početi opadati, ali koliko će vremena za to trebati, nismo sigurni. Možda sedmice, možda mjeseci."

"Trajanje epidemije zavisi od toga da li je zaražena hrana još uvijek u skladištima i da li je originalni izvor još uvijek aktivan", izjavio je Burger.

Španija je zaprijetila tužbom u ime svojih farmera zbog lažne optužbe da su španski krastavci uzročnici smrtonosne zaraze.

Evropska komisija ukinula je u srijedu upozorenje za španske krastavce, saopćivši da testovi "nisu potvrdilli postojanje serotipa odgovornog za zarazu kod ljudi".

Gubitak za španske farmere procjenjuje se na više od 200 miliona eura sedmično.

Pretpostavlja se da bi izvor zaraze mogla biti bilo koja farma koja uzgaja krastavce i paradajz ili prodavnica koja ih prodaje u Hamburgu.

Pored Njemačke, slučajevi zaraze zabilježeni su u osam drugih evropskih zemalja u Austriji, Danskoj, Holandiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Gotovo svi zaraženi žive u Njemačkoj ili su tamo nedavno boravili.

Nekolicina država preuzela je korake spriječavanja zaraze, kao što je zabrana uvoza krastavaca i povlačenje povrća iz prodaje.

Zdravstvene organizacije upozorile su da se voće i povrće mora temeljito oprati, a također isto treba uraditi i sa posuđem, i obavezno prati ruke prije jela.