Svijet
0

Epidemija ptičje gripe u Kini prouzrokovala ogromne štete

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Epidemija ptičje gripe u Kini dosada je koštala peradarsku industriju u toj zemlji više od 40 milijardi juana (6,5 milijardi dolara) budući da potrošači izbjegavaju piletinu, prenijeli su državni mediji ocjenu vladinih dužnosnika.

Od kraja marta sektor u prosjeku gubi milijardu juana dnevno, objavio je Peking Times, citirajući Lia Xironga, čelnika Državne uprave za stočarstvo.

Virusom pričje gripe tipa H7N9 zaraženo je u Kini 130 ljudi, a otkad je prvi put identificiran kod ljudi, umrlo ih je 35, pokazuju najnoviji službeni podaci, prenijele su agencije.

Prodaja se urušila i cijene su se sunovratile, što uzrokuje velike finansijske probleme i gubitak radnih mjesta, kazao je Li.

Wang Zongli, također dužnosnik ministarstva poljoprivrede, naglasio je da bi vladine agencije trebale dati dobar primjer javnosti "primjerenim tretmanom proizvoda od peradi", dodaje se u izvještaju.

Kina je u posljednjih nekoliko godina zabilježila nekoliko incidenata vezanih uz sigurnost hrane, među kojima i onaj iz 2008. o tragovima melamina u mliječnim proizvodima.