Svijet
0

EP želi sankcije kako bi zaštitio lične podatke građana

FENA
Viviane Reding (Foto: AFP)
Viviane Reding (Foto: AFP)
Prijedloge za sankcije koje je prezentirala Evropska komisija kako bi pojačala zaštitu ličnih podataka u Evropskoj uniji podržao je u ponedjeljak Evropski parlament uputivši jasan signal evropskim liderima nekoliko dana prije samita.

Tekst koji je u ponedjeljak navečer odobrila Komisija za javne slobode Evropskog parlamenta sa 49 glasova za i jednim suzdržanim podržava prijedloge koje je formulirala evropska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding o kontroli transfera ličnih podataka građana EU-a i sankcioniranju njihovog lošeg korištenja.

Tekst treba da bude odobren još jednim glasanjem na plenarnoj sjednici tokom sljedećeg okupljanja Parlamenta.

"Komisija Evropskog parlamenta za javne slobode uputila je snažan signal da je, počevši od danas, zaštita podataka evropska stvar", kazala je Reding.

Njen prijedlog evropskog zakona nameće velikim internetskim grupacijama da dobiju prethodni pristanak osoba za korištenje njihovih ličnih podataka uz novčane kazne ako to ne učine.

Reding želi spriječiti da lični podaci građana EU-a napuste evropski prostor bez njihovog pristanka.

Ona preporučuje, u slučaju kršenja evropskih propisa, sankcije koje mogu ići do dva posto godišnjeg svjetskog prihoda kompanija kao što su Google i Facebook. Evropski parlament se u ponedjeljak izjasnio da se kazne kreću do pet posto.