Svijet
0

EP za snažniju suradnju u borbi protiv ilegalnih igara online

FENA
Evropski parlament zatražio je od Evropske komisije da razmotri mogućnosti snažnije saradnje u cilju borbe protiv ilegalnih igara na sreću na internetu te da zaštiti posebno osjetljive skupine poput djece i mladih.

"Snažnija saradnja među zemljama članicama, zajednički standardi ili okvirna direktiva moguća su rješenja u tom smislu", kaže se u saopćenju EP-a objavljenom u utorak.

Taj sektor jedan je od rijetkih komercijalnih usluga koje nisu regulirane na evropskoj razini, a bilježi stalni rast ponude i broja igrača.

"Zemlja članica EU-a ne može riješiti takvo pitanje sama. Kako bi se učinkovito prevenirala ovisnost i kriminal, zemlje članice trebaju djelovati zajednički", rekao je autor izvještaja, njemački liberal Juergen Creutzmann.

Rezolucija, koja nije obavezujuća, priznaje da svaka zemlja EU-a ima pravo "regulirati i kontrolirati" sama svoj sektor. Međutim, zbog prekogranične prirode interneta "zajedničke norme koje se tiču modela nacionalnih licenci predstavljale bi važan korak prema većoj transparentnosti, prema lojalnoj konkurenciji i pravnoj sigurnosti", kaže Creutzmann.

"Internet je po svojoj prirodi prekograničan. Igre na sreću ne zaustavljaju se dakle na granicama", naglašava se u izvještaju, prenijela je Hina.

Igre na sreću na internetu uključuju veći rizik ovisnosti od drugih vrsta klađenja, zbog lakog pristupa i nedostatka kontrole, kaže se u rezoluciji. Stoga bi trebalo uvesti kontrole poput primjerice provjere dobi ili restrikcija za elektronsko plaćanje prije nego što počne bilo kakva aktivnost.