Svijet
0

EP nije zadovoljan načinom rješavanja krize u EU

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zastupnici Evropskog parlamenta u srijedu su u Bruxellesu kritizirali dosadašnji način rješavanja krize u Evropskoj uniji, naglašavajući da se previše pažnje posvećuje mjerama štednje, a ne mjerama za rast i zapošljavanje, javila je Hina.

Zastupnici su u srijedu na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljali o rezultatima samita čelnika EU-a održanog u ponedjeljak, na kojem je dogovoren tekst ugovora o budžetskoj disciplini i koji će biti potpisan početkom marta.

Zastupnicima su se u vezi s tim obratili predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Međuvladin ugovor, kojim se zemlje potpisnice obavezuju da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku i da će tu obvezu upisati u svoje ustave, potpisat će 25 od 27 zemalja članica, nakon što se, zasad, Češka priključila Velikoj Britaniji, koja je od samog početka odbila u tome sudjelovati.

Posebno kritične prema dosadašnjem pristupu u rješavanju krize bile su lijeve stranačke skupine. Vođa europskih socijalista u Evropskom parlamentu Hannes Swoboda je rekao da EU u trenutku rekordne nezaposlenosti građanima nudi fiskalni ugovor i nove podjele, umjesto investicija koje će osigurati rast. Swoboda je također kritizirao način na koji Njemačka, kao najveća i gospodarski najsnažnija članica, pristupa rješavanju krize, tvrdeći da on dovodi do podjela u Evropi umjesto da je ujedinjuje.

Predstavnica Zelenih Rebecca Harms je rekla da ugovor o fiskalnom paktu ne pridonosi demokratskoj legitimnosti unije.

Nešto manje kritični bili su predstavnici najveće političke skupine Evropske pučke stranke. Šef stranačke skupine Joseph Daul je rekao da su čelnici dogovorom o fiskalnom paktu pokazali spremnost da europske probleme rješavaju na europskoj razini. Daul nije zadovoljan pozornošću koja se posvećuje rastu i zapošljavanju, ali je upozorio da se rast može financirati samo fiskalnim prihodima, a ne novim zaduženjima.

Van Rompuy je u svom govoru rekao da su čelnici EU-a u posljednje dvije godine morali donositi teške i ponekad bolne mjere kako bi se stabilizirala eurozona.

"Iako je to bilo nužno - sada počinjem uviđati da su se napori isplatili - priznajemo da je financijska stabilnost nužan, ali nedovoljan uvjet za gospodarski oporavak. Moramo učiniti više, poglavito glede gospodarskog rasta i zapošljavanja", rekao je Van Rompuy.

Predsjednik Barroso je rekao da se pitanja rasta i zapošljavanja ne mogu rješavati samo na nacionalnim razinama, nego i na europskoj, pozivajući da se u tom smislu iskoriste prednosti jedinstvenog tržišta.