Tanja Fajon
0

'EP će tražiti da se vize ukinu i za BiH i Albaniju'

FENA
Izvjestiteljica Europskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon zatražila je da se i za građane Bosne i Hercegovine i Albanije ukinu vize za ulazak u Europsku uniju čim njihove zemlje ispune tražene uvjete te da se u proces vizne liberalizacije uključi i Kosovo.

Slovenska zastupnica koja predstavlja socijaliste Tanja Fajon sastavila je nacrt izvješća o viznoj liberalizaciji u kojoj predlaže više dopuna na prijedlog Europske komisije iz maja ove godine.

Europska komisija je predložila da se od 1. januara sljedeće godine ukinu vize za građane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izostavivši Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, koje ne ispunjavaju tražene uvjete. Kosovo, neovisnost kojeg ne priznaje pet od 27 zemalja članica, nije uopće uključeno u proces vizne liberalizacije.

Prijedlog Europske komisije naišao je na žestoke kritike, naročito u Europskom parlamentu, da se iz tehničkih razloga kažnjavaju Bošnjaci u BiH i Albanci na Kosovu. Komisija je na te kritike odgovarala da zbog izostanka potrebnih reforma i mjera u BiH i Albaniji ne može dopustiti da ostale zemlje koje su spremne moraju čekati.

  • U nacrtu izvješća predlažem amandmane, koji će bez sniženja kriterija postavljenih za viznu liberalizaciju, omogućiti Albaniji i Bosni i Hercegovinu da sustignu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Prijedlog je vrlo jednostavan: vize za te dvije zemlje ukidaju se čim jedna ili druga zemlja ispune kriterije koje je postavio EK, ali da se ponovno ne mora dopunjavati Uredba o vizama za treće zemlje za ulazak u EU", kaže u obrazloženju zastupnica Fajon.

Dodala je da bi takvim fleksibilnijim zakonskim rješenjem EU poslao jasan znak građanima tih zemalja da nisu zaboravljeni i da trebaju izvršiti pritisak na svoje vlade da isprave propuste i obave sve što je potrebno za ukidanje viza.

Zastupnica Fajon u obrazloženju nacrta ističe da i Kosovo treba uključiti u proces vizne liberalizacije, na temelju statusa koji ima po rezoluciji UN-a 1244.

  • To je jedini dio zapadnog Balkana koji je potpuno izvan procesa vizne liberalizacije i za koji ne postoji čak ni perspektiva otvaranja pregovora. Tome je naravno uzrok podjela među državama članicama glede priznanja neovisnosti Kosova. Uza sve razumijevanje za političku složenost problema, kosovski narod ne bi trebao biti ostavljen u crnoj rupi, stvorenoj zbog neslaganja država članica, navodi Fajon.

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, koji je nadležan za to pitanje, prvi put će raspravljati o nacrtu izvješća zastupnice Fajon 30. septembra, a glasovati 15. oktobra. Izvješće će se u novembru naći na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta. Po odredbama Ugovora iz Nice, Europski parlament mora dati mišljenje na takvu vrstu prijedloga EK-a, ali to mišljenje nije obvezno za Vijeće EU-a koje donosi konačnu odluku.