Svijet
0

Engleski sud osudio "Osamu Bin Londona"

FENA
Muslimanski fanatik koji je svojevremeno nazivan "Osama bin London" u utorak je proglašen krivim za organizaciju kampa za obuku terorista.

Mohammed Hamid (50) također je osuđen na poticanje ostalih da ubijaju nevjernike na suđenju pred Kraljevskim sudom u Woolwichu, javila je britanska novinska agencija Press Association.

Trojica njegovih sljedbenika, Kibley da Costa (25), Mohammed al-Figari (45) i Kader Ahmed (20), proglašeni su krivim jer su se obučavali u terorističkim kampovima New Forest i Berkshire.

Još dva člana grupe, Mohammed Kyriacou (19) i Yassin Mutegombwa (23), priznala su da su bili u logorima za obuku terorista.

Vlasnik imanja Mousa Brown (41) oslobođen je optužbe za pohađanje obuke i pušten iz pritvora.

Sud je saslušao kako je Hamid predvodio terorističku ćeliju u stilu Al-QAide i slao je svoje regrute da se obučavaju u kampovima u Afganistanu i istočnoj Africi.

Među njegovim učenicima bila su petorica londonskih bombaša iz neuspjelih bombaških napada na jvni prijevoz 21. jula 2004. godine, uključujući i vođu Muktara Saida Ibrahima, koji je prisustvovao obuci u kampu Lake Districts u 2004.

Detektivi su izjavili da iako nema dokaza da je Hamid organizirao te napade, on je djelimično odgovoran za stanje u kojem su to napadači učinili.

On je izjavio da napadi od 7. jula 2005. (niz od četiri samoubilačka teroristička napada u javnom prijevozu kada je ubijeno 56 osoba, a oko 700 ranjeno) "nisu čak ni doručak" za njega i satima kasnije je poslao SMS poruku svom prijatelju, jednom od onih što su planirali napade počinjene 21. jula - Hussainu Osmanu.

U poruci se navodi: "Ne plašimo se nikog osim Allaha. Nećemo promijenti svoj put, ponosni smo što smo muslimani i nećemo se kriti."