Svijet
0

Engleski ministar odbrane: Rusija predstavlja realnu opasnost za NATO članice

Klix.ba
Ministar odbrane Velike Britanije Michael Fallon upozorio je da postoji "realna i prisutna opasnost" da bi Rusija mogla ponoviti prikrivenu kampanju s Krima i Ukrajine kako bi destabilizirala bivše zemlje sovjetskog bloka.

Fallon je kazao kako NATO mora biti spreman za rusku agresiju protiv članica saveza među kojima su Latvija, Litvanija i Estonija. Upozorio je da akcija uključuje korištenje regularnih trupa, cyber napade i podizanje tenzija s etničkim ruskim manjinama.

"NATO je spreman za bilo koji oblik agresije iz Rusije, šta god da se desi NATO je pripremljen", rekao je Fallon.

Dodao je da je zabrinut zbog pritiska koji vrši ruski predsjednik Vladimir Putin na Baltik. Ranije ovog mjeseca dva ruska bombardera letjela su prema engleskom kanalu od obale Bournemouth.

"Ovo je prvi put da se to dogodilo od Hladnog rata i to pokazuje da morate odgovoriti svaki put kada napravi takvo nešto. Pobunjenike u Ukrajini podržava Rusija jer koriste ruske raketne bacače, ruske tenkove i rusku artiljeriju. Ovu opremu ne možete kupiti na eBayju. Svi znamo da je stiglo iz Rusije. Moramo biti strogi i jaki u sankcijama prema Vladimiru Putinu kojima ćemo poručiti da to što radi nije prihvatljivo da će se morati suočiti s ekonomskim i finansijskim sankcijama u godinama koje dolaze ako ne promijeni ponašanje", rekao je Fallon.

Istakao je da je pokušaj evropskih zemalja da krivicu prebace na nekog drugog za događanja u Ukrajini pogrešan, te da bi Britanija napravila veliku grešku ukoliko bi se vodila ovim argumentima Evrope.