Ali Hamenei
0

"Engleska je glavni akter podjela među muslimanima"

FENA
Ali Hamenei
Ali Hamenei
Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei u utorak je u razgovoru s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom optužio Veliku Britaniju da je "glavni akter" podjela u muslimanskom svijetu.

"Glavni akter podjela među muslimanima je britanska vlada", kazao je ajatolah, a prenijela državna agencija Irna.

"Zapad je uvijek ponižavao islamski svijet, a svaka vlada i svaki narod koji želi pružiti otpor tim poniženjima njegov je neprijatelj", dodao je.

On je kazao da su "nezavisnost Turske u odnosu na Zapad, njeno distanciranje od izraelskog režima i njena podrška palestinskom narodu imali za rezultat približavanje Turske islamskoj zajednici".

"Ta politika je pravedna politika", dodao je on za vrijeme zvanične posjete predsjednika Gula Iranu.

Komisija za vanjske poslove iranskog parlamenta pripremila je tekst zakona kako bi tražila od vlade da prekine veze s Velikom Britanijom, ali se u parlamentu nije razgovaralo o tome tekstu.

Iranski zvaničnici redovno osuđuju politiku Velike Britanije prema Teheranu. Obavještajne službe Britanije (MI-6), SAD-a i Izraela optužene su za umiješanost u ubistvo dva iranska nuklearna zvaničnika u januaru 2010.

Teheran također osuđuje ulogu televizije BBC na perzijskom jeziku u demonstracijama opozicije nakon kontroverznog reizbora predsjednika Mahmuda Ahmadinejada u junu 2009.