Svijet
0

Enda Kenny novi irski premijer

FENA
Enda Kenny (Foto: AFP)
Enda Kenny (Foto: AFP)
Čelnik stranke Fine Gael Enda Kenny izabran je za novog irskog premijera velikom većinom zastupničkih glasova, a u prvom obraćanju irskim parlamentarcima obećao je da će zemlju, opterećenu dužničkom krizom, izvući iz njenog "najcrnjeg sata".

Kenny, za kojeg je u srijedu glasalo 117 zastupnika, a 27 bilo protiv, za ministra financija imenovao je Michaela Noonana, dok će lider Laburističke stranke Eamon Gilmore biti zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i trgovine, prenosi Reuters.

"Tačno je da smo u vremenima bez presedana, ali vjerujem da je za Irsku ova sadašnja kriza najcrnji sat prije svitanja", rekao je Kenny.

On će se, kako je najavljeno, u četvrtak sastati s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom, dan prije samita čelnika eurozone, na kome će biti predstavljen "sveobuhvatni paket mjera", od kojeg čelnici EU-a očekuju da okonča dužničku krizu u eurozoni, koja traje već godinu dana.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond odobrili su u novembru prošle godine paket pomoći Irskoj, vrijedan 85 milijardi eura, ali s veoma visokom kamatnom stopom od 5,8 posto.

Kennyjeva stranka Fine Gael i njen koalicijski partner Laburistička stranka osvojile su na nedavnim izvanrednim izborima većinu glasova.

Do sada vodeće opozicijske stranke odnijele su historijsku pobjedu - Fine Gael je osvojila 76 mjesta u parlamentu, od ukupno 166, a Laburistička stranka 37, dok je stranka Fianna Fail, koja je do sada imala 78 zastupnika, osvojila samo 20 mjesta.