Hiljde muslimana klanjalo u Meki
1

Empire State Building u zelenom, Bajram obilježen širom svijeta

Klix.ba/Anadolija
Meka
Muslimani širom svijeta danas obilježavaju veliki blagdan Ramazanski bajram. Milioni muslimana jutros su bajramskom molitvom, Bajram - namazom, počeli slavlje jednog od naznačajnihih blagdana u islamu. Bajram je obilježen i u velikim svjetskim metropolama poput New Yorka.

Empire State Building, neboder u New Yorku, slavi mnoge svjetske kulture i obilježava događaje pomoću sistema svjetala koja se na njemu nalaze. Pomoću svjetala se obilježavaju značajni događaji, humanitarne organizacije, zemlje i praznici iz cijelog svijeta. Povodom obilježavanja Bajrama od 17. do 19. augusta, sva svjetla će biti zelena.

U sjeverozapadnoj kineskoj provinciji Qinghai, hiljade muslimana su pohrlile u džamije kako bi obilježili Bajram i kraj mjeseca ramazana. Više od 150.000 muslimana se okupilo u džamiji u Dongguanu, glavnom gradu pokrajine Xining. Redovi vjernika su se protezali kilometrima po gradskim ulicama.

Hiljade muslimana iz cijele Indonezije se svake godine okuplja u Džakarti, kako bi obilježili Bajram. Većina njih se moli na glavnoj ulici u Jatinegari, distriktu glavnog grada.

U Saudijskoj Arabiji, mnogi muslimani su, zajedno sa kraljem Shahom Abdullahom, bajramsku molitvu obavili u džamiji Masjid-ul-Haram, koja okružuje Kabu u Meki.

Na hiljade muslimana okupirali su džamije u glvnom gradu Rusije. Kako se renovira Centralna džamija u Moskvi, muslimani su klanjali bajram-namaz i na ulicama. Prije bajram-namaza, pročitana je poruka predsjednika Rusije Vladimira Putina i premijera Dmitriya Medvedeva. 

Vojnici Turske vojne jedinice i civilni koordinatori klanjali su bajram-namaz na sjeveru Afganistana u Cevizcanu. Civilniu koordinator Ali Erbas, u govoru nakon namaza, čestitao je Bajram svim vojnicima i uposlenicima. Program se završio zajedničkim fotografisanjem i ispijanjem turske kahve.

U glavnom gradu Njemačke, muslimani su rano jutros zajedno sa svojom djecom krenuli u džamije. U Šehidskoj džamiji u Berlinu bajram-namaz je predvodio ambasador Turske u Berlinu Huseyin Avni Karslioglu, a imam džamije Mehmet Tekin učio je hutbu i na turskom i na njemaèkom jeziku. 

Karslioglu je čestitao svim muslimanima Ramazanski bajram i poželio da ga svi provedu i veselju i blagostanju.

U glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu, bajram-namaz je klanjan dva puta sa razlikom od pola sata u mesdžidu Ejder Bey i u mesdžidu Ilahiyat. Kako se u ove mesdžide slila rijeka ljudi, imam je klanjao bajram-namaz dva puta.

Tokom klanjanja prvog namaza u mesdžidu Ejder Bey, u safovima se nalazilo 4.000 muslimana.

Poslije više od mjesec dana u javnosti se pojavio i sirijski predsjednik Bašer al Asad. On je jutros prisustvovao namazu u džamiji Hamad u Damasku. Snimak na kojem se vidi Asad je emitovala sirijska državna televizija, a fotografisali su ga i brojni fotoreporteri. Ovo je njegovo prvo javno pojavljivanje nakon 4. jula.