Svijet
4

Emotivni oproštaj britanskog premijera: David Cameron predao ostavku kraljici Elizabethi

Piše: M. N.
(Foto: AFP)
David Cameron i službeno od večeras nije premijer Velike Britanije. Šestogodišnji premijer je u Buckingham palači predao zvaničnu ostavku kraljici Elizabethi.

Cameron je sa svojom porodicom napustio Downing Street, koji je poput Bijele kuće Velike Britanije, koja je do sada bila dom 13 premijera. U obraćanju medijima rekao je kako ovo nije bilo lagano putovanje, ali da je Velika Britanija danas mnogo snažnija zemlja nego što je bila ranije. Emocije su ga savladale, ali je profesionalno održao posljednji govor u ulozi premijera.

"Bila mi je najveća čast u životu služiti ovoj zemlji kao premijer šest godina i svojoj stranci kao predsjednik blizu 11 godina. Dok odlazimo moja jedina želja je kontinuirani uspjeh za ovu zemlju koju volim mnogo. Želim se zahvaliti svima koji su me podržavali sve ove godine. Hvala mojoj djeci kojima je Downing Street bio predivan dom i hvala mojoj Samanthi koja je nevjerovatna supruga, majka i poslovna žena", rekao je Cameron.

Nakon govora zagrlio je svoju porodicu ispred kuće te su u časnoj koloni otišli kod Kraljice. Iz palače će izaći drugim automobilom, dok će s novom funkcijom izaći Theresa May koja će postati 76. premijerka ove zemlje.

Cameron je izjavio kako je oduševljen što će na ovoj važnoj funkciji biti žena.

Buckingham palača objavila je službenu izjavu u kojoj se navodi kako je Kraljica velikodušno prihvatila ostavku Davida Camerona.