SAD
0

Emisija CO2 će i ove godine rasti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka emisija ugljičnog dioksida (CO2) od izgaranja fosilnih goriva poput ugljena i nafte ove će i sljedeće godine najvjerojatnije rasti kako se gospodarstvo bude oporavljala, što će otežati ispunjenje cilja administracije predsjednika Baracka Obame za smanjenje emisije do 2020., saopćila je statistička služba američkog ministarstva energetike (EIA).

Ta agencija je u svojoj mjesečnoj energetskoj prognozi navela da će 2010. emisija CO2 u SAD-u porasti 1,5 posto, na 5,53 milijarde tona, zbog toga što će "očekivani oporavak gospodarstva" povećati tražnju goriva, prenio je Reuters.

Emisija ugljičnog dioksida, plina koji čini oko 80 posto ukupne američke proizvodnje plinova s efektom staklenika, vjerojatno će porasti za još 1,7 posto 2011. godine zbog očekivanog rasta izgaranja ugljena u elektranama i nešto veće tražnje nafte za potrebe prometa, navodi se u izvještaju EIA-e.

"To znači da će američki cilj smanjenja emisije biti teže ostvariv", rekao je analitičar tvrtke ClearView Energy Partners Kevin Book.

Predsjednik Obama je na samitu Ujedinjenih naroda o klimu, održanom u decembru u Kopenhagenu, obećao da će njegova zemlja do 2020. smanjiti emisiju štetnih plinova na 17 posto ispod razine iz 2005. U usporedbi s emisijom iz 1990., baznom godinom za Evropsku uniju i mnoge razvijene zemlje, to predstavlja smanjenje od tri posto do 2020.