Supruga turskog premijera
10

Emine Erdogan: U Siriji ne želimo bosanski scenario

FENA
Emine Erdogan (Foto: Anadolija)
Emine Erdogan (Foto: Anadolija)
Na međunarodnoj konferenciji o Mijanmaru koja se održava u Centru za umjetnost i kulturu u općini Zeytinburnu u Istanbulu, Emine Erdogan, supruga turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, istakla je kako čitav svijet treba uraditi mnogo više kako bi se spriječili nasilje i teror protiv Rohingya muslimana u Mijanmaru.

U toku svoga obraćanja, Emine Erdogan je podsjetila prisutne da je u augustu ove godine zajedno s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom posjetila Mijanmar kako bi skrenuli pažnju svijeta na teror kojem su izloženi muslimani u toj zemlji, javlja agencija Anadolija.

"Ono što smo tamo vidjeli je stvarno žalosno i očajno. U nekim mjestima su nestali svi članovi čitavih porodica. Teško je riječima opisati očajne poglede djece i žena koji mole za pomoć", kazala je Erdogan.

Ona je izjavila kako je osim nekoliko humanitarnih organizacija, Turska bila prva država koja je direktno pomogla muslimanima u Mijanmaru, dok su zapadne zemlje pasivno i neodlučno posmatrale dešavanja u toj zemlji.

"Ne smijemo zaboraviti da u regiji Arakan u Mijanmaru nije u opasnosti samo nekoliko miliona muslimana nego čitavo čovječanstvo. Svaka pomoć i podrška Arakanu je podrška čitavom čovječanstvu. Svako ko ne uputi pomoć Arakanu, kao da je povrijedio čitavo čovječanstvo", istakla je Erdogan.

Napomenula je da se slični slučajevi nasilja i krvoprolića dešavaju i u Somaliji, Palestini, Siriji i u još nekoliko mjesta u svijetu.

Erdogan je izjavila da je Turska među rijetkim zemljama koje su dostojanstveno i prijateljski prihvatile izbjeglice iz Sirije.

"Turska je odlučna da nastavi pružati normalne uslove za život sirijskim izbjeglicama kako bi spasila njihovu čast, dostojanstvo i živote. S druge strane, zapadne zemlje i međunarodne institucije, nažalost, pasivno i hladnokrvo posmatraju dešavanja u Siriji. Ovakvi dvostruki standardi se ne mogu prihvatiti", kazala je Erdogan.

Pojasnila je da Turska ima drugačiju misiju u međunardnoj politici za razliku od ostalih velikih svjetskih sila koje svako globalno pitanje posmatraju kroz perspektivu nacionalne sigurnosti i partikularnih nacionalnih interesa.

"Turska želi pružiti ruku solidarnosti i pomoći svakom nesretnom djetetu u svijetu. Moramo obrisati suze svakog unesrećenog čovjeka zato što mi na globalna pitanja ne gledamo kroz prizmu ekonomskog interesa, političke dominacije i vojne strategije", poručila je Erdogan.

Dodala je da se u Siriji ne smije ponoviti bosanski scenario kada su zapadne zemlje i međunarodne institucije na čelu sa UN-om nijemo pomatrali krvoproliće u ovoj zemlji.

"Tražimo da međunarodne organizacije za ljudska prava i međunarodna zajednica ne naprave istu grešku u Siriji kao što su napravili u prošlosti u Bosni, Iraku, Afganistanu, Africi i Južnoj Americi. Nadam se da će se oni koji danas žive u miru i blagostanju sjetiti da su se u prošlom stoljeću desila dva velika svjetska rata koji su odnijeli velike ljudske i materijalne žrtve. Moramo učiti iz prošlosti i pripremiti se za pametno djelovanje u budučnosti", kazala je Erdogan.

Na kraju je dodala da se čitav svijet mora zajednički suočiti s problemima koji prijete čitavom čovječantsvu.

"Naša glavna zadaća mora biti širenje milosrđa, saradnje i dobročinstva u svijetu. Čitav svijet zajedno, i istok i zapad i sjever i jug, mora odlučno i hrabro djelovati protiv gladi, smrtonosnih bolesti, nepravde, i etničkog i vjerskog fanatizma", rekla je supruga turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.