Amnesty International
0

Embargo na oružje za Izrael

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) pozvala je Sjedinjene Države da zaustave prodaju oružja Izraelu i druge države da uvedu embargo na oružje za tu zemlju i palestinske naoružene organizacije.

"Kao glavni snabdjevač oružja za Izrael, SAD ima posebnu obavezu da zaustavi svako snabdijevanje koje doprinosi velikom kršenju zakona rata i ljudskih prava. Administracija Baracka Obame mora odmah suspendirati vojnu pomoć SAD-a Izraelu", saopćio je Malcolm Smart, direktor AI-ja za Bliski istok.

On je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da uvede "trenutan i sveobuhvatan embargo na oružje za Izrael, Hamas i druge palestinske naoružane grupe".

Na meti AI-ja, čije je sjedište u Londonu i koji deluje u 150 zemalja, nalaze se i Izrael i Hamas u izvještaju na 38 stranica objavljenom u nedjelju uvečer. U dokumentu se detaljno navode akcije Izraela protiv Palestinaca tokom trosedmične ofanzive u pojasu Gaze, okončane prije nešto više od mjesec dana.

"Velikim dijelom izraelska vojna ofanziva u Gazi je izvedena oružjem, municijom i vojnom opremom koje su osigurale Sjedinjene Države i platile ga novcem svojih poreznih obveznika", naveo je Smart, naglasivši da upotreba toga oružja u Gazi predstavlja kršenje međunarodnoga i američkog zakona.

Predstavnici Amnestyja naveli su da su izraelske snage koristile bijeli fosfor, zabranjen u gusto naseljenim područjima i drugo oružje dobijeno od SAD-a i ne samo da su prekršile pravo već i počinile ratne zločine.

"Njihovi napadi su doveli do smrti stotine djece i drugih civila i masovno uništenje domova i infrastrukture", rekla je Donatella Rovera koja predvodi misiju AI-ja za utvrđivanje činjenica na jugu Izraela i u Gazi, prenijele su agencije.

Istražitelji su pronašli dijelove municije koje je koristila izraelska vojska, proizvedene u SAD-u, na dječijim igralištima, u bolnicama i kućama. Našli su i ostatke novog tipa rakete za koju se vjeruje da je izbačena iz bespilotne letjelice, a sadrži veliki broj malih oštrih metalnih kocki.

Rovera je optužila i Hamas i Palestince da su počinili ratne zločine ispaljujući rakete na izraelske civile na jugu Izraela.

U ofanzivi je poginulo više od 1.300 Palestinaca i 13 Izraelaca.